У Сумах тривають «хлібні війни». Тут, як уже повідомляв «Голос України», у ніч на 7 червня одночасно згоріло три кіоски, в яких продавали хлібобулочні вироби однієї торгової марки. Колектив постраждалого ТОВ «Сумський хлібзавод» підозрює, що такими брудними методами їх просто намагаються вижити з ринку. Щоб не допустити цього, сумчани підготували відкриті листи до Президента, Прем’єр-міністра та Генерального прокурора країни, а також до обласної адміністрації із проханням втрутитися в ситуацію та захистити їхнє підприємство. І щоб їхні вимоги центральна влада почула краще, вчора провели у столиці прес-конференцію.
Отож, за словами промовців, уже кілька років сумський хлібокомбінат, більш відомий під торговельною маркою «Сумська паляниця», зазнає нищівного утиску.
— Наше підприємство є одним із найбільших у регіоні з виробництва хлібобулочних виробів, — каже Катерина Чуб, керівник юридичного відділу хлібзаводу. — Ми працюємо не один рік, але постійно стикаємося із протидією з боку міської влади. Нам не дають розвиватися. Ми не можемо підвищувати свої обсяги продажів, не можемо відкривати нові торгові точки. Під формальними приводами нам відмовляють у цьому.
Та нещодавно, переконують співробітники хлібзаводу, їхнє протистояння із владою вийшло на новий рівень. Кіоски, які буцімто не один день і місяць пропрацювали, почали демонтувати, а деякі просто спалювати. Чимало сумчан підозрюють, що таким чином місцевого виробника намагаються витіснити з ринку, а саме підприємство закрити. 
Правозахисник Євген Ткаченко нагадує, що саме міський голова Сум першим заговорив про «хлібзавод з іншої області». А було це, за словами учасників прес-конференції, так: коли чиновники взялися за демонтаж чергового кіоску «Сумської паляниці», керівництво компанії пригрозило, що зупинить виробництво хліба для обласного центру. Тоді нібито на власній сторінці в одній із соціальних мереж керманич міста на це відповів: «Нехай зупиняють! Я подзвоню Михайлу Добкіну і завтра до вечора у Сумах буде хліб Салтівського хлібзаводу! Понад те, зроблю так, щоб у Сумах з’явився філіал цього заводу!!!», — цитує слова Мінаєва сумський інтернет-портал «Данкор онлайн».
Тим часом сумчани такими заявами ображені. Більше того, 
представники хлібокомбінату переконують: усі необхідні дозвільні документи на розміщення своїх торгових точок мають. Кампанію ж щодо їх знесення також називають зачисткою.
Між тим, у Сумській міській раді мають інший погляд на ці події. Головний архітектор міста Володимир Биков нас запевнив: те, що нині відбувається у Сумах, — наведення порядку.
«Два роки тому вони (ТМ «Сумська паляниця») до нас звернулися. Ми їм дали дозвіл на встановлення 10 кіосків. Потім було звернення щодо розміщення ще 11 точок». Звинувачення, що міська влада таким чином бореться саме із хлібокомбінатом, пан Биков також відкидає. «У нас уже було підготовлено рішення про демонтаж сотні самовільно встановлених кіосків, у тому числі і трьох їхніх. Тому вони не єдині...» — розповів головний архітектор.
Тим часом, представники сумського хлібзаводу посилено охороняють свої уцілілі кіоски. Припускають, що підпали можуть повторитися. У понеділок, приміром, їхні охоронці затримали двох молодиків із каністрами пального на вулиці, неподалік одного із МАФів. Передали їх правоохоронцям. Тепер чекають, коли ж вартові порядку знайдуть винуватих у підпалі, покарають їх і головне — з’ясують їхні мотиви. А щоб допомогти розібратися у цій ситуації, обіцяють 100 тисяч винагороди тим, хто проллє світло на події ночі 7 червня.
Фото надано Владиславом ЖМУРКОВИМ.