Учора під головуванням Президента Віктора Януковича та за участі Голови Верховної Ради Володимира Рибака відбулося чергове засідання Комітету з економічних реформ. Його учасникам було запропоновано обговорити стан виконання пріоритетних завдань модернізації соціальної сфери та соціальних ініціатив Президента, зокрема, питання якості життя людей, соціальної та медичної сфери. «Соціальний вимір є пріоритетом державної політики України», — сказав, відкриваючи засідання, глава держави, наголосивши на важливому значенні для втілення соціальних ініціатив того, як працює Верховна Рада.
«Якщо буде продовжуватися блокування парламенту, треба проводити позачергову сесію і приймати рішення», — сказав, звертаючись до Володимира Рибака, глава держави. При цьому він зауважив, що, безумовно, всі питання краще вирішувати за столом переговорів, але якщо це не вдається, то необхідно приймати сміливі політичні рішення, бо людям потрібен працюючий парламент. «Не варто звертати увагу на дії політиканів», — наголосив В. Янукович і закликав парламент не зупинятися в ухваленні соціальних законів.
Зокрема, Президент вважає, що Верховна Рада має ухвалити рішення, необхідні для продовження програми виплати вкладів в Ощадбанку СРСР. Нагадавши, що 5 мільйонів громадян вже скористалися цим правом, глава держави запропонував не зупинятися на цьому та ухвалити закони, які потрібні для продовження виплат. «Це питання до Верховної Ради», —сказав він. Крім того, В. Янукович наполягає на продовженні реалізації пенсійної реформи. Зауважимо, що нещодавно, коли народні депутати намагалися скасувати пенсійну реформу, для результативного рішення не вистачило лише декількох голосів.
Президент вважає, що впродовж останніх років Україна досягла певних позитивних зрушень, хоча цього поки що замало. «Нам в жодному разі не можна зупинятись. Незважаючи на те, що вирує криза в світі, незважаючи на те, що вона суттєво зачепила Україну, але шлях, який ми обрали, він незмінний», — цитує Президента його прес-служба.
Під час засідання комітету також було обговорено результати модернізації системи охорони здоров’я у пілотних і непілотних регіонах та впровадження проекту з відшкодування частини вартості ліків для хворих на гіпертонію.
ДО РЕЧІ
Учора глава держави підписав указ, відповідно до якого до складу Комітету з економічних реформ введено заступника голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Інну Богословську та першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Володимира Вечерка.
Міністр юстиції України Олександр Лавринович (ліворуч) та міністр економічного розвитку та торгівлі Ігор Прасолов.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.