Учора відбулося чергове засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів нападу на представників ЗМІ 18 травня 2013 року у місті Києві за адресою: вулиця Володимирська, 15, та розслідування інших фактів тиску на ЗМІ, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. На засіданні комісії були присутні лише п’ятеро із восьми депутатів, членів ТСК. 

Порядком денним було передбачено заслухати лише одну сторону конфлікту — мешканця міста Маріуполя (Донецька область), котрому завадили прибути 18 травня до столиці для участі в політичній акції опозиції «Вставай, Україно!», та журналістів Ольгу Сніцарчук і Владислава Соделя. Однак представники Партії регіонів — народні депутати Олена Бондаренко та Андрій Пінчук — зажадали запросити на засідання ТСК також представників правоохоронних органів — МВС та СБУ, щоб вони могли надати пояснення щодо подій 18 травня, у тому числі й нападу на журналістів. Спочатку представники Партії регіонів не хотіли затверджувати порядок денний комісії, доки на засідання не буде запрошено правоохоронців, але зрештою депутати вирішили заслухати запрошених, але щоб вони також виступили і на наступному зібранні ТСК, на яке вже покличуть і правоохоронців.

Мешканець Маріуполя Федір Шишман розповів, що вночі 16 травня до нього додому прийшли незнайомці, двері чоловік не відімкнув, але йому «наполегливо порекомендували» не покидати місто впродовж двох-трьох днів. Ф. Шишман подав заяву до міліції про погрози. Однак, коли він почув по телебаченню запевнення з вуст міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, що ніхто не повинен заважати громадянам їхати до Києва, таки наважився на поїздку до столиці для участі в політичній акції. Проте на вокзалі його затримали двоє працівників міліції, півгодини розпитували його дані, допоки поїзд на Київ не пішов. Ф. Шишман запевнив, що він не належить до жодної політичної сили, однак пов’язує особливу увагу до його персони з тим, що він ще в листопаді минулого року написав патріотичний вірш під назвою «Вставай, Україно!», який і зачитав прямо на засіданні ТСК. Голова ТСК Віталій Ярема (фракція «Батьківщина») запропонував направити запит до Генпрокуратури щодо перевищення службових повноважень працівниками міліції, котрі затримали Ф. Шишмана. Причому В. Ярема наголосив, що завдання ТСК — не проводити розслідування злочинів, адже це справа правоохоронних органів, а дати оцінку діям правоохоронців під час охорони громадського порядку.

Журналістка «5 канала» Ольга Сніцарчук та її чоловік фотокореспондент Владислав Содель розповіли депутатам про напад на них молодиків у спортивних костюмах, коли журналісти намагалися зафіксувати сутичку між учасниками мітингу 18 травня на вулиці Володимирській. А В. Содель заявив, що весь інцидент тривав не більше 5 хвилин, за цей час він встиг зробити понад 500 знімків, які нині долучено до матеріалів кримінальної справи.

Члени ТСК вирішили не задавати додаткових запитань журналістам, а запросити їх на наступне засідання комісії вже за участю й представників правоохоронних органів. Олена Бондаренко наголосила, що висновки можна зробити, лише почувши дві сторони конфлікту, і що засідання ТСК не може перетворюватися на мітинг. Комісія планує зробити проміжний звіт перед Верховною Радою про свою діяльність 21 червня. ТСК також надіслала запити до міністра внутрішніх справ, голови СБУ, Генпрокуратури, голові КМДА, Спілці журналістів, керівництву Укрзалізниці та до інших структур щодо надання інформації і відеоматеріалів про факти побиття журналістів 18 травня та перешкоджання пересуванню громадян потягами, однак відповідей наразі ще не отримано.

На знімку: член Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України Ігор Мірошниченко, голова ТСК Віталій Ярема, заступник голови ТСК Андрій Пінчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.