Севастопольська преса кілька тижнів обговорювала тему дня: чи буде цього року фестиваль «Війна і мир» і хто винен, якщо він не відбудеться?
На друге запитання відповідь знайшли швидко: журналісти винними призначили депутатів міськради, які відмовилися виділити 290 тисяч гривень із міського бюджету на фінансування заходу. Крапку в суперечках і здогадах про долю фестивалю напередодні його відкриття поставив голова міськдержадміністрації Володимир Яцуба (на знімку). У присутності керівника проекту Романа Мархоліа він розставив акценти:
— «Війна і мир» — це локомотив, який прокладає дорогу для культурного туризму, залучає інвесторів і гостей з усього світу. Так, фестиваль заслужив право на фінансування з боку міської влади, але я хотів би ще раз звернутися до його організаторів. За домовленістю... для жителів Севастополя концерти військових оркестрів мали бути безплатними, однак охочим потрапити на виступи доводилося платити за квиток.
Постає запитання до керівників фестивалю: ви стверджували, що фестиваль було задумано як некомерційний, чому ж тоді севастопольці мають платити за квитки?! І я наполегливо прошу вас визначитися: фестиваль «Війна і мир» — це соціальний проект чи комерційний. Якщо ви претендуєте на фінансування з місцевих бюджетів, то дотримуйтеся правил, встановлених організацією соціальних проектів. Якщо ж ви хочете заробляти гроші на проведенні фестивалю — це ваше право, але тоді, будьте ласкаві, сплачуйте податки, встановлені законодавством України.
Севастополь.