В Івано-Франківську в рамках міжнародного проекту «Збережемо клімат разом» відбувся семінар «Енергозбереження в сільському господарстві».
Саме ця галузь, після промисловості та енергетики, посідає третє місце у світі за викидами парникових газів в атмосферу.
Захід проходив за підтримки японської організації розвитку нових енергетичних та промислових технологій, українсько-японського центру та Державного агентства екологічних інвестицій України. Його мета — привернути увагу влади та виробників до актуальних питань у сфері екології та запобігання зміні клімату.
Начальник відділу обліку парникових газів Держекоінвестагентства Валентин Шліхта розповів про співпрацю України та Японії у сфері збереження клімату, науковий досвід обох країн. На семінарі відбулася презентація зарубіжних екологічних технологій.
Заступник директора департаменту промисловості та інфраструктури Івано-Франківської облдержадміністрації Вадим Козленко зазначив: «Якщо у промисловості ми давно подбали про енергоефективність, і з 2005 року було скорочено споживання газу в 4,7 разу, то у сфері сільського господарства такі заходи не стали систематичними».
Проте певні зрушення, за словами посадовця, є. Це і використання енергетичної верби як альтернативного виду палива, яку вирощують нині у Коломийському районі, і запланований запуск біогазової установки на рослинній сировині в Тисменицькому районі. Така сама установка, тільки на відходах свинокомплексів фірми «Даноша», незабаром працюватиме в Калуському районі, що дасть змогу виробництву повністю відмовитись від закупівлі електроенергії.
Івано-Франківська область.