Хто захистить гордість країни?..
 
«Голос України» неодноразово писав про конфлікт, який вже кілька років триває між власниками недавнього флагмана вітчизняного машинобудування — ПАО «НВО імені М. В. Фрунзе». Містом давно розходяться чутки, що акціонер з усіх сил намагається знищити підприємство. З якою метою? Не інакше як усунути українського конкурента зі світового ринку.
Останнім часом протистояння між акціонерами досягло критичної точки. Факти, про які сумчани місяцями говорили лише в кулуарах і напівнатяками, нарешті стали надбанням широкого загалу. Про конфлікт і нездорове вовтуження навколо підприємства розповів громадськості Сум особисто Герой України, Герой Соціалістичної Праці Володимир Лук’яненко в прямому ефірі місцевої телерадіокомпанії. Колишньому генеральному директору, який стояв біля керма підприємства близько чотирьох десятиліть, який перетворив провінційний завод у всесвітньо відоме об’єднання, «колеги» навіть перекрили доступ на виробництво...
«У підприємства є дві групи власників.... Одна з них намагається вчинити рейдерське захоплення з метою задешево скупити акції... Конфлікту немає, є рейдерське захоплення» — заявив в ефірі В. Лук’яненко.
Протиборство триває вже давненько і, схоже, не на життя, а на смерть між  підприємцями.
За словами В. Лук’яненка, колишній вітчизняний флагман практично доведений «партнером» до банкрутства, і все його майно вже давненько перебуває у заставі у банків: «Кредиторська заборгованість об’єднання зросла до 1,7 мільярда гривень. Все обладнання, цехи перебувають у заставі у банків. Завод практично банкрут... Останнім часом з виробництва було звільнено близько п’яти тисяч чоловік. Взамін не створено жодного робочого місця. Позакривали цехи. Скоротили потужну будіндустрію, яка на 70% була зайнята на ремонті нашого обладнання, цехів. Якщо ти не вмієш управляти підприємством, якщо ти розвалив його — ти зобов’язаний віддати управління нам. У нас, фактично, є законні підстави для цього. Ми такі самі акціонери, тож у нас — паритет. Де це в світі бачено, щоб у фірмі один із співвласників чинив рейдерське захоплення, відсторонюючи іншу команду від управління виробництвом. Ми візьмемо-таки управління в свої руки. У нас велика підтримка у місті, області... Ми виправимо ситуацію, і я знаю, як допомогти підприємству. Ми давно розробили план виведення виробництва з кризової ситуації у найкоротші терміни...» — заявив колишній генеральний директор. Володимир Лук’яненко з екрана звернувся до колективу з проханням набратися терпіння, не писати заяви на звільнення і відпустки за свій рахунок, мовляв, заводу найближчим часом будуть потрібні кваліфіковані робочі руки: «... У нас є місяць для вирішення справи з менеджментом...».
P. S. Ті, хто розробляв сценарій цілковитого знищення одного зі світових лідерів з випуску компресорного і газоперекачувального обладнання, яке донедавна поставлялося у понад 40 країн, і по всьому фронту пішов у рейдерський наступ — дуже прорахувалися.
Ні колишній керівник, який поклав все своє життя на олтар розквіту об’єднання, ні на третину усічений «благодійниками», але ще бойовий, колектив фрунзенців не віддадуть без бою рідне підприємство. На його захист поряд з «генералом», як і досі називають В. Лук’яненка машинобудівники, стане кожен із майже 12 тисяч нині працюючих, підніметься все місто. Тож спроби повторити недавній сценарій, який призвів до банкрутства сумського «Центролиту», приречений на невдачу. Зрештою, сумські фрунзенці також не полишають надії на підтримку з боку Президента України Віктора Януковича, народних депутатів України, а також українського уряду. 
Сумська область.