Комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції звернувся до всіх фракцій коаліції делегувати трьох кандидатів до складу конкурсної комісії, яка обиратиме керівника Антикорупційного бюро. Про це під час брифінгу повідомив голова комітету Єгор Соболєв.
«Якщо до 23 грудня кандидатури будуть узгоджені, то наступного дня комітет зможе затвердити їх, а 25 грудня парламент за них проголосує», — сказав він.
За його словами, якщо коаліція не погодить кандидатури, комітет буде змушений подати на розгляд Верховної Ради претендентів від усіх фракцій і груп. Це затягне процес голосування щонайменше до лютого. У такому разі бюро запрацює влітку.
Крім того, народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Лещенко розповів, що Міністерство фінансів має розробити кошторис Антикорупційного бюро. «На сьогодні у проекті бюджету, розданого парламентаріям, не передбачено жодної копійки на цей орган, так само, як і на Національне агентство з питань запобігання корупції. З боку органів влади це має вигляд саботажу. Не впевнений, що до початку наступного пленарного тижня ці гроші будуть зафіксовані в проекті головного фінансового документа країни», — сказав він і додав, що створення такого органу негативно позначиться на наданні фінансової допомоги з боку європейських країн та США.
У свою чергу, народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Віктор Чумак нагадав, що Закон «Про Національне антикорупційне бюро» був ухвалений парламентаріями попереднього скликання із правками, які фактично нівелювали незалежність керівника цього органу. Це стало вимушеним компромісом з регіоналами. За його словами, у Верховній Раді вже зареєстровано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення їх окремих положень з питань запобігання і протидії корупції та легалізації (відмиванню) доходів. Зокрема, внесено правки до Закону «Про Національне антикорупційне бюро», які деполітизують процедуру призначення та звільнення директора цього органу та дають змогу розслідувати злочини, скоєні екс-президентами, насамперед Віктором Януковичем.
Довідково
Ключові зміни до Закону «Про Національне антикорупційне бюро»:
— конкретизуються положення щодо проведення конкурсу на зайняття вакантних посад бюро, підстави для притягнення працівників до дисциплінарної відповідальності;
— пропонується надати директору бюро можливість створювати додаткові територіальні управління в межах визначеного законом штату, а також на власний розсуд створювати підрозділи внутрішнього контролю у складі територіальних управлінь;
— пропонується унормувати питання взаємодії бюро з органами внутрішніх справ, СБУ тощо;
— заборона приймати на службу до бюро осіб, які протягом останніх п’яти років працювали у спеціально уповноважених підрозділах по боротьбі з корупцією в наявних органах правопорядку;
— дозволити укладати угоди зі слідством незалежно від ступеня тяжкості скоєного злочину, яке розслідується Національним антикорупційним бюро.