У нашому СФГ «Олімп» договори оренди земельних паїв закінчилися 24 березня 2013 року. Від початку року ніяк не можу зареєструвати нові договори, скрізь проблеми і великі гроші. Зміни в законодавстві душать малих підприємців, фермерів.
В основі розрахунків — дані нашого господарства, і головне — ВАРТІСТЬ.
При реєстрації договорів оренди землі, договорів оренди земельної ділянки (паю) виникають проблеми.
Державна реєстрація прав на нерухоме майно:
— визначення особи власника земельної ділянки (паю), вартість 120 грн.
— реєстрація Договору оренди земельної ділянки (паю), вартість (держмито) — 119 грн.
Земельний відділ:
— витяг (складається з встановлення власника земельної ділянки і встановлення кадастрового номера ділянки, кадастровий план ділянки) — вартість 59 грн.
Якщо державний акт виданий, у нашому випадку, в 2010 році, то конвертація обмінного файлу з однієї програми в іншу вартує 40 грн.
Якщо старі бланки («червоні»  держакти, без кадастрових номерів), то доведеться робити ще й обмінні файли, які коштують в Інституті землеустрою чи в СПД у межах 170 гривень за одну ділянку.
У нашому господарстві в одному з перших в області проводилося розпаювання, тому земельний пай у нас з двох ділянок: рілля і перезволожена рілля. Причому, є паї, які складаються з трьох ділянок (в інших господарствах ще й садок розпайований, теж дві ділянки).
Зареєструвати договори оренди коштуватиме більш як 100 тисяч гривень, або 400 гривень за 1 га. Не вірю своїм розрахункам! Прохання пояснити — можливо, ми неправильно розуміємо цю реєстрацію! І ще запитання: якщо договори оренди землі укладалися в 2007 році, і їх немає в обмінних файлах, то чи обов’язково замовляти Реєстраційні справи в Інституті землеустрою? Якщо так, то дійсно нам це буде дорого вартувати!
Пропозиції:
Не платити за конвертацію обмінного файлу з однієї програми в іншу — 40 гривень. Адже ми до зміни програм нічого не маємо!
Встановлення власника земельної ділянки в державному реєстрі нерухомого майна проводити ОДИН РАЗ — незалежно від того, скільки він має на пай земельних ділянок. Тоді ми будемо платити один раз за три ділянки — 120 грн.
І чи не дублюється встановлення власника земельної ділянки — один раз в Державному реєстрі прав на нерухоме майно, а другий — у земельному відділі, коли беремо витяг з кадастрового реєстру?
Встановити менший розмір плати при реєстрації десяти і більше договорів оренди від одного орендаря — юридичної особи.
Державне мито також сплачувати за одного орендодавця, а не за два чи три договори, якщо один держакт видано на дві чи три ділянки або один власник має два чи три «зелені» (з кадастровими номерами) держакти на один пай.
Внести зміни до законодавства, щоб була можливість укладати ОДИН договір оренди на земельний пай, навіть якщо пай складається з двох чи трьох земельних ділянок.
І ще одне, проблема ця набиратиме масштабів по мірі закінчення термінів дії договорів оренди (ось ми вже з нею зіткнулися).
Вінницька область.