В Україні донині всі трудові відносини регулюються законодавством ще з радянських часів — досі діє Кодекс законів про працю 70-х років минулого століття. Отож зміни до трудового законодавства не те що назріли, а й перезріли. Нещодавно у Верховній Раді зареєстровано черговий проект Трудового кодексу — у авторстві депутатів від Партії регіонів Ярослава Сухого та Олександра Стояна. Автори законопроекту пояснюють нагальну потребу ухвалення нової редакції кодексу застарілими правилами регулювання трудових відносин, які не враховують появу приватної власності та ринкової економіки. Критики ж заявляють, що запропонований законопроект ущемлюватиме права найманих працівників, змусить їх більше працювати, а позиції профспілок будуть послаблені.

«Нинішній Трудовий кодекс давно застарів і не регулює соціально-трудові відносини. В Україні з’явилася приватна власність, новий суб’єкт трудового права як організація роботодавців, банкрутство, соціальне страхування тощо», — цитує ініціатора нового Трудового кодексу Ярослава Сухого прес-служба Партії регіонів. Серед позитивних моментів нової редакції кодексу, зокрема, називають пільги для працевлаштування вагітних та судимих за злочини, більший захист для працюючих пенсіонерів, випускників вишів.
Водночас представники опозиційних партій піддали критиці ініціативу «регіоналів», стверджуючи, що законопроект зіграє не на користь найманих працівників, а в інтересах роботодавців та олігархів. Найбільше критики лунає щодо норм законопроекту про можливість збільшення тривалості робочого часу — з 8 до 12 годин та нового порядку звільнення працівників.
Народний депутат Андрій Павловський (фракція «Батьківщина») на вчорашній прес-конференції висловив стурбованість, зокрема, щодо статті 11 законопроекту, яка полегшує звільнення одиноких матерів з ініціативи роботодавця. Парламентарій також стурбований тим, що законопроект не передбачає обов’язкове укладання трудового договору між роботодавцем та найманим працівником, відтак, керівник підприємства зможе регулювати всі трудові відносини лише особистими наказами. Не витримує критики, вважає А. Павловський, норма законопроекту, яка дозволяє підслуховувати розмови працівників та проводити відеоспостереження на робочому місці. На думку депутата, проект суперечить Європейській соціальній хартії та вимогам Міжнародної організації праці.
Роботодавцям надаються надвеликі повноваження у трудовому процесі, — вважає і народний депутат від «Свободи» Михайло Блавацький. Він не виключає, що законопроект має і політичну мету — залякати працівників не брати участі в політичних акціях опозиції під загрозою звільнення.
Безліч критичних зауважень до проекту Трудового кодексу висловив і голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець. Зокрема, щодо надання роботодавцям права під час страйку трудового колективу закрити підприємство та звільнити всіх працівників без згоди профспілок та попереджень; а також дозвіл працювати підприємствам без підписання колективного договору з працівниками, звільнення робітника без попередження, якщо з ним укладено короткостроковий трудовий договір на два місяці і працівник прохворів два тижні.
У свою чергу, один з авторів нового проекту Трудового кодексу, депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий переконує: законопроект не містить «підводних каменів». За його словами, йдеться про продовження робочого дня лише на безперервному виробництві, або коли йдеться про роботу в режимі добових чергувань. «Тривалість робочого часу 8 годин на день, 40 годин на тиждень. Можуть бути зміни, виходячи з потреб, але за згодою сторін, — сказав Я. Сухий в інтерв’ю Радіо «Свобода». — Потрібна згода профспілок і за згодою найманого працівника. Ще одне. Трудовий кодекс чітко виписує: якісь застереження, немає профкому, дуже прошу, йдіть до суду. У нових ринкових відносинах потрібно шукати документи, які б гармонізували інтереси двох сторін. Нові закони про відпустку, про оплату праці, про охорону праці, про соціальний діалог, про єдиний соціальний внесок зовсім не кореспондуються з Кодексом законів про працю 1971 року».
Співавтор законопроекту Олександр Стоян стверджує, що проект Трудового кодексу узгоджений на всіх рівнях. На засіданні профільного комітету опрацювали практично всі пропозиції. А всі заяви про збільшення робочого дня з 8 до 12 годин парламентарій називає «політичним піаром». «Кодекс пройшов уже багато читань. Він узгоджений на всіх рівнях. Було засідання комітету, на якому узгодили практично всі пропозиції. Однак бютівці кажуть, що він виписаний на користь роботодавців, профспілки теж кажуть, що їх там ображають, що їм треба більше прав. Адже у кодексі старому є така норма, що з ініціативи роботодавця без згоди профспілок не можна звільнити людину. В новому дещо інше — за погодженням сторін. Це — цивілізована норма. Кодекс розроблявся спеціалістами, пройшов усі експертизи. Ми будемо його розглядати. Якщо там будуть якісь недоречності, то ми їх врахуємо», — підкреслив він.
Утім, за всіма прогнозами, наразі у Верховній Раді бракує голосів для ухвалення нового Трудового кодексу, оскільки проти законопроекту регіоналів висловлюються не лише представники опозиції, а й комуністи.
 
Зліва направо: народні депутати Михайло Блавацький, Андрій Павловський, голова Конфедерації вільних профспілок України і Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.