Відповідь на це запитання шукали учасники круглого столу, який відбувся в медіа-центрі «Днепр Пост».

Сьогодні в Україні дозволено купувати засоби травматичної дії, виготовлені в нашій країні. У Дніпропетровській області налічується 9,5 тисячі власників такої зброї. Вона призначена тільки для захисту. Придбати травматичну зброю мають право близько 40% дорослого населення. Насамперед — співробітники правоохоронних органів, військові, журналісти й держслужбовці не нижче сьомого рангу.

«Новий закон урегулює питання обігу спецзасобів травматичної дії: дасть визначення цих пристроїв (належатимуть вони до вогнепальної зброї чи до спеціальних засобів) і закріпить порядок їх обігу, — вважає начальник дозвільної системи ГУ МВС в області Микола Федорович. — Також встановить порядок їх виготовлення, реалізації й придбання. Буде зазначено, з якого віку можна купувати зброю і з якою метою, кому дозволено нею користуватися».

Свою думку з цього приводу висловив і голова представництва Асоціації власників зброї в області Юрій Чайченко. Він переконаний, що закон про зброю Україні однозначно потрібен. «Але травматичні спецзасоби для самооборони неефективні. Якщо нападуть грабіжники в зимовому одязі, ви нічого не зможете зробити, — пояснює він. — Особливо з урахуванням того, що злочинці найчастіше озброєні «вогнестрілом». А в стресовій ситуації 90% наших співгромадян забувають, що у них є пістолет. До поводження зі зброєю треба бути добре підготовленим».

Доктор медичних наук заслужений лікар України Сергій Тимчук зазначає, що в травматичній зброї використовуються гумові кулі. Найбільше шкоди вони завдадуть, якщо потраплять у лицьовий кістяк або скроню. Це спричиняє різні ішемічні порушення мозку, які приводять до інвалідності. Небезпечні наслідки можливі також при влучанні в хребет.

Психологи стверджують: населення не готове до придбання травматичної зброї. Середовище, в якому ми живемо, стає з кожним роком дедалі агресивнішим, і передбачити поведінку озброєної людини дуже складно. «Це можна зробити за допомогою тесту, але правдивість його результатів досить умовна, адже люди здають його тверезими, — коментує психолог Наталя Валедова. — Травматичної зброї не має бути у вільному продажу. Як відомо, якщо на початку п’єси на стіні висить рушниця, то в кінці вона має вистрілити...»

 

Дніпропетровська область.