Ці люди не зірки телебачення, але інколи опиняються під прицілом камер. Про них часто говорять: одні із симпатією, інші — з осудом. Останнім часом у ЗМІ можна натрапити на публікації та сюжети, що свідчать про наявність конфліктних ситуацій, які виникають між ними і громадськістю. Йдеться про полк міліції особливого призначення «Беркут» при ГУМВС України в місті Києві. Днями вартові порядку запросили до себе у гості журналістів, щоб розповісти про особливості своєї роботи. Там побував і «Голос України».

Працювати в «Беркуті» мріє чи не кожен чоловік, проте сюди потрапляють обрані. 

– Відбір тут не з легких. Кандидат має бути готовим до найважчих випробовувань. Рукопашний бій, влучність у стрільбі та психологічна підготовка — якості, що відіграють найважливішу роль, — каже заступник командира роти спеціального призначення Олексій Малий. — Основний принцип нашої роботи: важко у навчанні — легко у бою. Сьогодні — тренування, а завтра може виникнути реальна ситуація, коли все залежатиме від злагодженості дій команди й оперативності ухвалення рішень.

Найефектнішою частиною заходу стали показові виступи особового складу спецпідрозділу. Бійці продемонстрували навички рукопашного бою, кінологи — роботу зі своїми вірними чотирилапими товаришами. Гості побачили затримання умовних особливо небезпечних злочинців.

Журналісти побачили, а деякі й на собі відчули важке спорядження «беркутівця».

За словами Олексія Малого, якщо нетреновану людину одягнути в екіпіровку «беркутівця», то вона не зможе навіть набрати номер на своєму мобільному телефоні. Отака вона — служба на варті закону.

Фото надане прес-службою МВС України.

ДОВІДКОВО

У полку міліції особливого призначення «Беркут» у місті Києві служить понад 500 співробітників. Основне завдання спецпідрозділу — охорона прав та законних інтересів громадян від злочинних посягань, участь у проведенні спеціальних операцій із затримання озброєних злочинців, звільнення заручників, припинення терористичних актів, забезпечення громадського порядку тощо.