Особливо це відчувають пасажири столичного метрополітену. Кияни, виходячи на зупинках, виявляють зникнення грошей, мобільних телефонів і навіть золотих прикрас...

Так, днями правоохоронці затримали молодика, який на пероні станції «Політехнічний інститут» пограбував жінку. Злочин він скоїв вранці у час пік. Скориставшись метушнею та штовханиною, зухвалий парубок діяв швидко та рішуче. Перебуваючи на пероні, він дочекався потягу. Коли з дверей вагону почали виходити пасажири, зловмисник одразу ж накинув оком на свою жертву. Увагу грабіжника привернула жінка, на шиї якої висів золотий ланцюжок з підвіскою. Вже за мить лиходій зірвав дорогі ювелірні вироби з потерпілої і швидко заскочив у вагон, який одразу ж зрушив з місця.

— Однак далеко від’їхати йому не судилося. А річ у тім, що пограбування сталося на очах в інших громадян, які були всередині вагону і випадково стали свідками, — розповідає прес-офіцер лінійного управління охорони столичного метрополітену Наталія Керницька. — Здіймати галас вони не стали. Доки молодик їхав, видаючи себе за звичайного пасажира, свідомий і небайдужий городянин почав діяти. Він тихенько нажав кнопку екстреного зв’язку з машиністом потягу, якому повідомив про те, що у вагоні перебуває підозрюваний у злочині. Ця інформація потрапила до міліціонерів, і на наступній зупинці вартові порядку вже чекали на злодія.

Наразі стосовно підозрюваного відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 186 Кримінального кодексу України. Грабіж, або відкрите викрадення чужого майна, карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

Щоб не стати жертвою таких злодіїв, правоохоронці мають декілька простих порад. Тож заходячи до вагону метро, сумку потрібно тримати лише перед собою, у жодному разі не збоку і не позаду. Те ж само стосується і мобільних телефонів. Також необхідно пам’ятати, що книги, газети, кросворди і музика в навушниках тільки відволікають увагу. Тому вони надійні помічники щипачів.

Вл. інф.