Цього року юридичному факультету Національного економічного університету імені Вадима Гетьмана виповнюється 20 літ. Який шлях пройшов факультет, про його здобутки та плани ми говорили з деканом і одночасно фундатором факультету — доктором юридичних наук, професором, членом-кореспондентом НАН України, заслуженим діячем науки й техніки України, членом Конституційної асамблеї, неодноразовим переможцем в номінації «юрист року» Віталієм ОПРИШКОМ (на знімку).

— Віталію Федоровичу, ви були ініціатором створення самостійного юридичного факультету і очолюєте його нині. Можна сказати, ви заклали першу цеглину та відігравали роль головного «прораба» будівництва. Розкажіть, з чого все починалося?

— Історія юридичного факультету бере свій початок ще з радянських часів. Упродовж 1920—1930 років у колишньому Київському інституті народного господарства (таку назву тоді носив наш університет) діяв самостійний юридичний факультет з трьома відділеннями: судовим, адміністративним та господарсько-юрисконсультським. На факультеті працювали відомі вчені-юристи, зокрема, серед них були й три академіки Всеукраїнської академії наук. Після Другої світової війни в нашому ВНЗ знову почалося відродження правової освіти. У 1958 році викладачі-юристи фінансово-економічного факультету утворили самостійну предметну секцію, що згодом була перетворена на самостійну кафедру — «правових дисциплін», а згодом — «правознавства». У 1985 році мені запропонували очолити кафедру, де під моїм керівництвом була розроблена абсолютно нова інноваційна навчальна програма. Після того, як її схвалили, було прийнято рішення вже про створення самостійного факультету.

— Скажіть, будь ласка, скільки студентів виявили бажання навчатися у новоствореному факультеті тоді, в перший рік його існування?

— Пам’ятаю, наче це було вчора: перший набір студентів був лише 50 осіб. Поступово ця кількість збільшувалась, а нині для нашого факультету встановлено ліцензований набір на перший курс денної форми навчання 295 осіб та заочної — 250 осіб, і з кожним роком ця кількість зростає.

— Справді, цифра вражаюча, але що, на ваш погляд, спонукає абітурієнтів обирати саме ваш факультет, адже кількість вишів, які пропонують свої юридичні факультети, погодьтеся, дуже велика?

— Так, кількість ВНЗ та юридичних факультетів дійсно значна, однак і абітурієнти стають вибагливішими та чітко розуміють, в якому ВНЗ їм можуть дати справді якісну освіту. Велике значення має статус вишу, навчальний процес — які дисципліни читаються, який рівень викладацького складу, матеріально-технічного забезпечення тощо. І тут нам є що запропонувати. На сьогоднішній день на факультеті працюють сім докторів наук та понад п’ятдесят кандидатів. Більшість кандидатів наук захистилися саме на нашій спеціалізованій вченій раді. Окрім цього, значна кількість викладачів є практикуючими юристами та дають своїм студентам не лише теоретичні знання, а й діляться практичним досвідом.

Велике значення на факультеті приділяється науковій роботі. До здійснення наукових пошуків заохочуються як викладачі, так і студенти. З 2000 року на юридичному факультеті видається збірник наукових праць «Правове регулювання економіки», який включено до переліку наукових фахових видань України. За час видання збірника в ньому було надруковано понад 300 статей викладачів, аспірантів та студентів факультету. Для студентів, які прагнуть займатися наукою, створено 12 гуртків та 16 груп, що спеціалізуються на актуальних проблемах у галузі права. За результатами їх діяльності студенти друкують свої статті в «Студентському юридичному журналі» та інших виданнях, беруть участь у науково-практичних конференціях, брейн-рингах, олімпіадах та конкурсах, активно відвідують різноманітні круглі столи. А для бажаючих проявити себе на практиці на факультеті разом з редакцією газети «Голос України» створено юридичну клініку «Соціальна справедливість», де студенти під керівництвом викладачів надають необхідну правову допомогу малозабезпеченим верствам населення.

— Це вражаюче, можливо, ви пригадаєте якісь конкретні приклади, де студенти реалізовували свій потенціал у наукових дослідженнях?

— Та це зовсім не складно, навіть не пригадуючи далеке минуле, ось у 2010—2011 навчальному році команда факультету здобула п’яте місце на Всеукраїнській олімпіаді з правознавства. А студентки нашого юридичного факультету Ірина Половець, Тетяна Херувімова та Катерина Нікіпєлова перемогли в Міжнародних судових дебатах з права, організованих Світовою організацією торгівлі в місті Львові, вибороли перше місце в Україні та Регіональному європейському раунді в Бельгії — також перше місце. Після чого взяли участь у Міжнародному раунді в Домініканській Республіці, за результатами якого увійшли до десятки кращих команд.

— Так, успіхи в науці та навчанні — це важливо, але студентів зазвичай цікавить не лише навчання...

— Ми намагаємося всебічно розвивати наших студентів, тому особлива роль на факультеті відводиться творчості. У нас діє Центр художньої  творчості, де працюють студії: вокальна, хореографічна, акторської майстерності. А про результати його роботи можна навести декілька прикладів. Ансамбль народного танцю «Феміда» виборов почесне перше місце на міжнародному конкурсі в столиці Болгарії. Наші студенти Ярослав Плотніков та Олексій Хілько успішно представляють юридичний факультет на загальноуніверситетському пісенному конкурсі «Музична феєрія». У різні роки вони посідали перші місця в номінації «Академічний вокал». Команда юридичного факультету — дворазовий переможець у фестивалі студентської творчості «Студентський БУМ (Бенефіс університетської молоді)». До речі, у Центрі художньої творчості співають та танцюють не лише студенти, а й викладачі. Як то кажуть, сам Бог велів це робити, бо середній вік наших викладачів — 35 років.

— І найактуальніше запитання: що чекає ваших випускників після вручення дипломів? Адже знайти роботу молодій людині сьогодні дуже непросто.

— Завдяки співпраці з численними організаціями, державними установами та підприємствами студенти мають широкий вибір баз практики. Її успішне проходження надає можливість залишитися там працювати. Окрім цього, для допомоги випускникам на факультеті створена і функціонує Рада з працевлаштування, яка організовує щорічні зустрічі студентів з потенційними працедавцями, завдяки чому велика кількість наших випускників знайшли собі роботу.

— Але це далеко не всі досягнення, якими може пишатися факультет. Можливо, ви відкриєте нашим читачам таємницю, яким чином доволі молодий факультет зміг опинитися в п’ятірці кращих вишів країни за умови, що нині юристів готують майже триста ВНЗ України?

— Та немає жодної таємниці. На мою думку, все залежить тільки від бажання студентів навчатися і досягати успіхів, а ми, зі свого боку, сприяємо реалізації їхніх звершень за допомогою новітніх технологій навчання, які постійно вдосконалюємо, йдучи в ногу з часом. Промовистим є той факт, що наші навчальні програми двічі вигравали гранти Єврокомісії та Євросоюзу: перший — у 1999 році на  500 тисяч доларів, а другий — у 2003 році на  500 тисяч євро. Отримані кошти були вкладені не лише у вдосконалення навчальних планів, а й дали змогу готувати та видавати підручники, поліпшувати матеріально-технічну базу факультету, відкрити юридичну бібліотеку та укомплектовувати її цінними іноземними та вітчизняними виданнями. Для перейняття найпрогресивнішого досвіду наш факультет тісно співпрацює з провідними західноєвропейськими вищими навчальними закладами, такими, як Віденський економічний університет в Австрії, університет «Носамбрія» в місті Ньюкасл (Великобританія), університет «Партенопе», в місті Неаполь, (Італія), університет «Філіппс» в місті Марбург (Німеччина), юридичним інститутом Центрального університету Пекіна і юридичним факультетом Білоруського державного економічного університету.

Спілкувався Артур АЛІЄВ.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА та надані автором.

Ярослав ГРУЩИНСЬКИЙ, завідувач юридичного відділу редакції газети «Голос України», кандидат юридичних наук:

— Юристом мріяв стати ще зі старших класів школи. Пізніше, навчаючись на юридичному факультеті КНЕУ, жодного разу не засумнівався в правильності вибору ані професії, ані вузу. Світлі спогади про студентські роки пронесу з собою через все життя. Це і виступи команди КВК, концерти самодіяльності, спортивні змагання. Навчання в «нархозі» дало мені можливість також приділяти значну увагу спорту — плаванню, кікбоксингу, футболу.

Та все ж було головне, що визначило мою подальшу долю. Це натхненні лекції та семінари викладачів юрфаку, серед яких найбільше запам’яталися заняття з цивільного права з Андрієм Омельченком, конституційного права з Людмилою Міхневич та, безумовно, лекції нашого декана Віталія Опришка. Пам’ятаю, як готувався здавати екзамен з «міжнародного публічного права», який приймав Віталій Федорович. Про те, щоб недовчити, розраховуючи на шпаргалку чи везіння, і мова не йшла — сидів перед іспитом і вдень, і вночі. Пригадую, як з чистим серцем святкував свою заслужену «четвірку».

Усе це надихнуло мене не полишати науку та наполегливо самовдосконалюватися, орієнтуючись на високі стандарти, закладені рідним мені юридичним факультетом КНЕУ.

Андрій КЛЮЧНИК, суддя Святошинського районного суду:

— Обирав юридичний вуз, вже маючи певний трудовий стаж. З 1998 року працював у Вищому господарському суді України, там і зрозумів, що понад усе хочу стати суддею. Рішення, який виш обрати, приймав зважено, оцінюючи і викладацький склад, і рівень матеріально-технічного забезпечення. Порівнював, де отримаю найкращі знання для своєї майбутньої професії. Нині готовий констатувати: обравши «нархоз», не помилився.

На юрфаці КНЕУ я здобув глибокі теоретичні знання в галузі права та економіки, отримав перші навички правозастосування. Улюбленими дисциплінами були цивільне та господарське право і ті теоретичні знання, які я здобув в університеті, ідеально поєдналися з моїм практичним досвідом.

Після закінчення навчання у мене залишилося багато друзів, з якими часто спілкуюся. Всі вони — на гідному місці в житті, працюють на високих та перспективних посадах. Вважаю, що визначальну роль у цьому відіграв саме юридичний факультет Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

Вітаю Вас, дорогі вчителі, з ювілеєм! Бажаю Вам добра та процвітання!

Ярослав МАТУЗКА, директор юридичного департаменту Мінфіну України:

— Стати юристом мене надихнув приклад мого батька, який пройшов свій трудовий шлях в органах прокуратури. Можна сказати, правозастосовча діяльність — це наша сімейна справа.

Дуже радий, що обрав для навчання саме юридичний факультет КНЕУ, адже тільки тут надають правову освіту, спираючись на багаторічний освітній досвід в економічній галузі. Вибір «нархозу» був зумовлений тим, що на тлі бурхливого розвитку ринкової економіки в країні затребуваними стали юристи, обізнані в економіці. Така освіта допомагає добре орієнтуватися у сфері державних фінансів, що просто необхідно на моїй нинішній посаді в Міністерстві фінансів.

Пам’ятаю, з яким натхненням викладачі юрфаку читали нам лекції, проводили семінари. Це були не просто монологи лекторів, а справжні екскурси в царину права. Весь цей досвід і визначив мою подальшу долю.

Хочу сказати велике спасибі та з днем народження, факультет!

Олександр ПУЗАНОВ, заступник голови Київської міської державної адміністрації — керівник апарату:

— Професію юриста я обрав ще у школі. Навчався в київській гімназії №153 імені Пушкіна в класі з поглибленим вивченням економіки. Саме тоді мене зацікавили юридичні аспекти економічних відносин. Київський національний економічний університет був єдиним вишем, де юриспруденцію викладали у тісному зв’язку з економікою. Обираючи цей виш, інші учбові заклади я навіть не розглядав.

Навчався із захопленням та задоволенням. Тому й оцінки були добрі — переважно «п’ятірки». Мені пощастило навчатися у талановитих викладачів. Дуже сильне враження на мене, студента, справив Віталій Федорович Опришко — декан юридичного факультету. Йому вдалося пробудити в мене глибокий інтерес до правових основ державного управління. Мабуть, це якимось чином зумовило мою подальшу кар’єру держслужбовця. А знання з міжнародного права, що їх я виніс з курсу Віталія Федоровича, стали у пригоді в моїй професійній юридичній діяльності. Тим паче, що працювати за фахом я почав ще під час навчання, одразу застосовуючи знання на практиці.

Закінчив факультет міжнародної економіки та права КНЕУ у 1999 році, отримавши кваліфікацію магістра з правового регулювання економіки. Найважливіший здобуток, який дає вища освіта, — це соціалізація у професійному середовищі. «Нархоз» відкриває доступ до професійного середовища найвищого рівня.