Днями Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі спільно з Науково-дослідним інститутом інформатики і права Національної академії правових наук України провели круглий стіл на тему: «Проблеми протидії правопорушенням в інформаційній сфері: норми суспільної моралі та юридична відповідальність».
Основна мета зустрічі — обговорення проблем порушення норм моралі в інформаційному просторі та можливі способи протидії цьому. Про вплив сучасного кінематографа на психіку людини розповіла Людмила Копишинська — психоаналітик Міжнародного інституту глибинної психології. Суть її дослідження полягає в аналізі фільмів, виходячи з таких критеріїв, як характер демонстрованого насильства, кількість таких сцен тощо. Деякі кінострічки, на думку фахівця, відкрито пропагують та закликають до насильства і жорстокості.
Людмила Копишинська наголосила, що на сьогодні багато фільмів провокують стирання «матриці добра», поширеною є сюжетна лінія, де позитивний герой врешті-решт починає діяти як негативний задля порятунку власного життя. У свою чергу голова Всеукраїнської асоціації батьківської громадськості Надія Сікан порушила питання щодо захисту, насамперед дітей, від інформації, яка загрожує формуванню їх ставлення до оточуючих подій. Навіть наймолодші, пояснила вона, нині вміють користуватися комп’ютерами та здійснювати пошук в мережі Інтернет, а відтак залишаються наодинці з усім «сміттям», що там є.
Одним із виходів із ситуації, що склалася, учасники круглого столу бачать прийняття спеціального кодексу, який вичерпно регулював би всі питання у сфері захисту суспільної моралі.
Підтримку цій позиції висловив начальник управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України Олексій Лазаренко, запропонувавши створити спеціальний підрозділ інформаційної безпеки, який би діяв у регіонах, відстежував усі випадки порушень в інформаційному просторі.
Обговорювалися й інші питання: зловживання при обігу мобільного контенту та комп’ютерних ігор, проблеми цивільно-правової, адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення норм суспільної моралі.