Про це, відповідаючи в п’ятницю на запитання телеканала  «Рада», сказав Голова Верховної Ради України Володимир Рибак.
Розповідаючи про перебіг дводенних консультацій з лідерами фракцій, В. Рибак зазначив, що всі проблемні питання було обговорено, та наголосив на відсутності нез’ясованих питань, через які парламент не може працювати.
«Я не бачу питань, через які потрібно блокувати», — заявив керівник парламенту, додавши, що є питання, які потребують узгодження на рівні лідерів фракцій, «але це — робочі моменти».
Голова Верховної Ради зазначив, що у понеділок на засіданні погоджувальної ради було узгоджено всі питання порядку денного. «Я не думав, що буде блокування», — сказав він, додавши, що у разі необхідності представники будь-якої фракції чи депутати-мажоритарники можуть висловити свою позицію з парламентської трибуни.
Нинішня ситуація у парламенті, вважає 
В. Рибак, пов’язана з тим, що «ми все більше і більше переходимо у стан виборів Президента». При цьому він нагадав, що до початку президентської кампанії ще півтора року, і піддав критиці дії лідерів опозиції, наголосивши, що парламент через блокування не може розглянути важливі для держави закони. «Для яких виборців ви працюєте?» — запитав він.
Відповідаючи на запитання, Голова Верховної Ради зауважив, що ситуація в опозиційному таборі «дуже і дуже непроста».
Він заявив, що наступного тижня він планує зустрітися з Президентом України і обговорити питання щодо роботи парламенту. Після цього, за словами В. Рибака, він має намір зустрітися з лідерами опозиційних фракцій і продовжити переговорний процес. «Треба працювати і треба, врешті-решт, почути один одного», — сказав керівник парламенту. «Як Голова Верховної Ради України я робитиму все, щоб консультації продовжувалися, і щоб через закони виконувалися передвиборні програми, — заявив він. — Я думаю, що через компроміси ми знайдемо сили, щоб парламент працював».
«Як ми не знайдемо самі, то, думаю, нам може допомогти Президент нашої держави Віктор Федорович Янукович, а як і це не допоможе, то у Президента є свої можливості звернутися до виборців, хай вони подумають, і є закон. Парламент повинен працювати», — зазначив В. Рибак.
Відповідаючи на запитання щодо ймовірності проведення позачергового засідання парламенту, В. Рибак підтвердив, що триває збір підписів, і не виключив такої можливості у разі, якщо 150 депутатів підпишуться під відповідною вимогою. Ці підписи, за його словами, буде перевірено.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.