Народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Дубіль (на знімку крайній праворуч) зустрівся з послами Туркменистану, Таджикистану та Узбекистану, оскільки нещодавно політик очолив три міжпарламентські групи із зв’язків із цими країнами. Під час зустрічі обговорювали питання взаємодії між дружніми державами в таких напрямах, як економічний, культурний, гуманітарний тощо.

За словами В. Дубіля, це співробітництво важливе не лише в політичному, а й в економічному аспекті. Зокрема, йдеться про розширення економічної співпраці в енергетичній сфері, будівництві залізничних шляхів, переробці сільськогосподарської продукції, гуманітарній сфері.

Коли, наприклад, мова йде про гуманітарну сферу, то політика уряду Таджикистану будується на тому, щоб залучати в новітні галузі молодь. Відтак ця країна відправляє до нас на навчання близько 400 студентів.

Водночас посол Туркменистану Нурберди Аманмурадов зауважив, що в Україні здобувають освіту близько 12 тисяч їхніх студентів. І було б доцільно, щоб вони навчалися в групах разом з українськими громадянами, позаяк нині вони вчаться окремо, в суто туркменських групах. Окрім того, посол наголосив на потребі налагодження авіасполучення між двома країнами.

— Також ми акцентували увагу на тому, щоб до складу першої групи з обміну досвідом між країнами було включено наших директорів заводів, фабрик, підприємств, які спеціалізуються на машинобудуванні, виробництві енергообладнання тощо, — зазначив Валерій Дубіль.

Під час зустрічі посол Таджикистану Шухрат Султонов попросив Валерія Дубіля посприяти в тому, щоб у Чернігові було створено громадське об’єднання таджицької діаспори.

Фото автора.