Уповноважений Президента України з питань врегулювання ситуації на Донбасі, депутат із фракції Блоку Петра Порошенка Ірина Геращенко на брифінгу в парламенті розповіла про домовленості в Мінську та прокоментувала їх.

«16 годин тривали переговори, які були надскладними. Контактна група узгодила документ, напрацьований в рамках нормандського формату, — розповіла Геращенко.

«Що є ключовим для України, виходячи з цих важких переговорів? Президент України вже оголосив, що досягнуто домовленість із 15 лютого про режим припинення вогню і відведення важкої техніки», — повідомила Геращенко.

За її словами, щодо лінії розмежування, то українська сторона наполягає на виконанні Мінського протоколу. Також досягнуто домовленості про звільнення всіх заручників. «Ми сподіваємося, що це буде виконано. Президент України особисто поставив питання про звільнення Надії Савченко, і цю вимогу підтримали і президент Франції Олланд і канцлер Німеччини Меркель», — сказала вона.

Водночас, за словами депутата, російська сторона висувала неприпустимі вимоги щодо федералізації України, на що не погодилася українська сторона, назвавши ці умови неприйнятними. «Ні про яку федералізацію мова йти не може. Що стосується децентралізації, то, очевидно, українська влада працює над цим питанням», — додала І. Геращенко. «Ні про яку федералізацію чи автономію мови бути не може», — заявила уповноважена. Також Ірина Геращенко наголосила, що в парламенті ведеться робота щодо проведення децентралізації регіонів України.

Ще один пункт домовленостей — забезпечення якнайшвидшого доступу української гуманітарної допомоги на території, які поки що перебувають під контролем бойовиків і де гуманітарна ситуація близька до катастрофічної через дії бойовиків, розповіла І. Геращенко.

Щодо відновлення контролю за україно-російським кордоном, то, за словами депутата, до кінця року, згідно з домовленостями, «має бути повністю відновлено контроль за державним кордоном».

Ірина Геращенко повідомила, що українська делегація на чолі з Президентом вирушила до Брюсселя, де мають обговорювати результати мінських перемовин і вироблятиметься спільна позиція України та Європейського Союзу щодо подальших дій із виконання досягнутих домовленостей.

«Ми всі дуже сподіваємося на те, що сьогодні світ, який солідаризувався з Україною, буде стояти поряд із нами задля того, щоб ці домовленості виконувалися», — сказала Ірина Геращенко.