У селі Рижани, що у Володарсько-Волинському районі на Житомирщині, повноцінне життя закінчилося, коли зруйнувався міст через річку Ірша. Минуло п’ять років, а проблема залишається. Відсутність мосту районного значення змушує тамтешніх жителів добиратися до інших населених пунктів об’їзними шляхами.

Торік високі чиновники пообіцяли громаді вже до Дня Незалежності урочисто перерізати червону стрічку на відбудованому мосту. Тоді будівництво й справді активізувалося: на місці з’явилися робітники з технікою, вирили котлован. Але на цьому все скінчилося. За словами сільського голови Лідії Вербило, на заваді стала зима. А ще — відсутність коштів. Щоби спорудити капітальний міст, потрібні мільйони гривень, а їх немає.

Тепер селяни чи не щодня навідуються на будівельний майданчик, аби перевірити, чи не зникла техніка та чи не роз’їхалися по домівках робітники. Адже за їх словами, будівельникам уже за кілька місяців заборгували зарплату. Щоб прогодувати родини, дехто з них уже поїхав на заробітки до Польщі й Чехії.

— Ні сільська рада, ні районна влада до оплати праці будівельників ніякого відношення не мають. З ними повинно розрахуватися ДП «Житомироблавтодор», — пояснює сільський голова.

Оскільки перспективи нового мосту туманні, для переправи через Іршу в Рижанах побудували об’їзну дорогу з мостом. Однак і його накриває водою та змиває під час танення снігу чи великих дощів. Не став винятком і нинішній рік — єдиний шлях на інший берег затопило. До місцевої гімназії із сусідніх сіл щодня приїжджає 136 школярів. Багато хто з них не може потрапити на навчання.

— Об’їзну дорогу «скинули» на баланс сільської ради. А рада — дотаційна, — бідкається сільський голова. — Через відсутність коштів ми не можемо цю дорогу обслуговувати належним чином.

Отже, щоб відновити мостовий перехід у Рижанах, необхідне сприяння держави. На її допомогу сподіваються і районна влада, і мешканці відрізаного від світу села.

Житомирська область.

Міст у Рижанах став довгобудом.

Фото автора.