Голова Верховної Ради України Володимир Рибак привітав журналістів з їх професійним святом, наголосивши, що саме журналісти є представниками реальної влади. А День журналіста — це передусім свято небайдужості та неспокою усіх, хто творчо мислить і відчуває душею. Глава парламенту зауважив, що у Верховній Раді немає переможців та переможених серед політичних сил, а переможцями є журналісти, які змусили депутатів приходити на пленарні засідання і голосувати персонально.
«Саме мас-медіа впливають на формування громадської думки, спонукають суспільство до активних дій та пробуджують живі почуття, стоять на сторожі демократії, людських цінностей, а головне — на позиції чіткого дотримання Конституції України та її законів, верховенства права. І ця громадянська позиція є запорукою розбудови нашої держави», — наголосив В. Рибак.
Глава парламенту також зазначив, що на шляху до євроінтеграції наша держава робить усе для того, щоб виконувати свої обіцянки перед Європейським Союзом. Серед головних питань — ухвалення закону про прокуратуру, який зараз напрацьовується в Верховній Раді спільно з представниками Венеціанської комісії. В. Рибак висловив сподівання, що у вересні-жовтні цей закон буде прийнято парламентом.
Голова Верховної Ради висловив думку, що парламенту треба утвердити вже існуючі гарантії представників ЗМІ, посилити захист журналістів, забезпечити їхні права на професійну діяльність. Зі свого боку журналісти також можуть допомогти законодавцям розробити необхідні зміни до законів, щоб уникнути нападів на журналістів та втручання у їхню професійну діяльність. «Парламент має залишатися відкритим для суспільства і будь-яке втручання у роботу журналістів має бути усунуто, а їхнє життя та здоров’я надійно захищені», — підкреслив В. Рибак.
Керівник парламенту звернувся до журналістів із закликом працювати чесно, творчо і фахово. І побажав майстрам пера та мікрофона вагомих творчих проектів, веселої вдачі, здоров’я, яскравих думок і реальної підтримки з боку трьох гілок влади у державі. Водночас В. Рибак висловив сподівання, що лідери депутатських фракцій зрештою знайдуть порозуміння і парламент запрацює не менш творчо.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
***
Президент України Віктор Янукович у вітанні журналістів із професійним святом зазначив:
«Нині, коли відбувається модернізація усіх сфер життя країни, від принциповості, об’єктивності та неупередженості журналістів залежить поступ нашої держави шляхом європейської інтеграції. Вірю, що ви є союзниками влади у впровадженні найвищих демократичних цінностей і стандартів», — йдеться у вітанні глави держави.
Саме на представників ЗМІ, за словами Віктора Януковича, покладена відповідальна місія — сприяти забезпеченню конституційного права громадян на одержання інформації, об’єктивно і правдиво розповідати про найважливіші події сьогодення.
Журналістів привітав і Прем’єр-міністр Микола Азаров. Під час учорашньої урочистої зустрічі з представниками засобів масової інформації він зазначив: «Уряд високо цінує роботу засобів масової інформації. Добропорядна і об’єктивна оцінка роботи уряду в цілому і міністерств, органів місцевої влади і місцевого самоврядування та надання громадськості різнобічної інформації надзвичайно важливо. Це, насамперед, допомагає нам у роботі».
Водночас він підкреслив, що уряд детально аналізує кожен сигнал ЗМІ про порушення, які відбуваються на місцях, і по них проводяться розслідування та надається відповідна оцінка і, зокрема, приймаються й кадрові рішення щодо тих чи інших керівників.
«Робота ЗМІ доповнює професійно орієнтовані системи контролю, які є в уряду і міністерств, вона допомагає нам тримати ситуацію під контролем і об’єктивно приймати рішення. Тому я хочу щиро подякувати журналістам за вашу роботу», — наголосив Микола Азаров.
Прем’єр-міністр вручив представникам ЗМІ урядові нагороди.