У селі Ситне Радивилівського району, що на Рівненщині, місцеві мешканці натрапили на березі ставка на вимиті під час повені останки радянських солдатів. Знахідкою зацікавилися члени громадських організацій «Історично-пошукова спілка» та «Пам’ять» із Кременця та Радивилова. Під час розкопок, які розпочалися біля водойми, пошуковці виявили останки сімох бійців, а також дві каски, дві фляги, котелок, залишки  протигазів, шкіряних чобіт, дрібних боєприпасів, а ще — капсули без жодних імен та прізвищ.

Фахівці припускають, що речі належали червоноармійцям, які загинули, найімовірніше, влітку 1941 року під час наступу німецьких частин на Дубно. Тоді, як відомо, відбулася кровопролитна танкова битва, в якій брало участь понад 3000 одиниць бойової техніки. У боях радянська сторона зазнала величезних втрат. Особливо дісталося частинам бригадного комісара Миколи Попеля, які відступали якраз через село Ситне. Останки бійців було знайдено неподалік одне одного. Хаотичність їхнього розташування наштовхує на думку, що смерть застала солдатів зненацька. Загинули вони, можливо, від розриву снаряда.

Нині ж у Ситному, за словами сільського голови Андрія Гуменюка, готуються віддати шану полеглим воїнам і по-християнському перепоховати їх на місцевому кладовищі. А знайдені солдатські речі стануть експонатами шкільного музею.

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.

На знімку: знахідки минулої війни в селі Ситне.

 

Фото автора.