Меморандум про впровадження пілотного проекту «Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту» підписали Донецька обласна державна адміністрація та обласна дирекція «Укрпошти». У поштових відділеннях області можна буде проконсультуватися та оформити документи для отримання близько 20 адміністративних послуг.

— Першими відкриваємо спеціальні вікна у 15 відділеннях — по п’ять у Донецьку, Горлівці та Макіївці. На 1 липня до проекту буде підключено 100 відділень, у третьому кварталі — 300, а до кінця року таку послугу надаватимуть усі 788 поштових відділень області: і в місті, і на селі, — зазначив виконувач обов’язків директора обласної дирекції «Укрпошти» Олексій Пушкін.

У таких віконечках відвідувачі зможуть дізнатися, які документи потрібно подати, а також написати заяву та надіслати її до суб’єкта адміністративних послуг чи центру адмінпослуг. Зручності насамперед відчують мешканці віддалених селищ та сіл. «Не потрібно їздити, стояти в черзі, іноді приходити по кілька разів. Нашим людям стане легше оформлювати цілу низку документів», — підкреслив голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький.

На першому етапі пошта та обласна влада домовилися про надання 20 адміністративних послуг, серед них — оформлення субсидій і земельних документів, встановлення статусу учасника чи інваліда війни, члена родини загиблого, ветерана праці, присвоєння поштової адреси тощо. Згодом цей перелік планують розширити. Якщо врахувати, що торік в Україні було надано 900 мільйонів адміністративних послуг, стає зрозуміло, що віконечка у поштових відділеннях зможуть розвантажити чиновників та додати зручностей громадянам. Адже тепер документи відправлятимуть листом із повідомленням і так само за бажання людини надходитиме відповідь. До літніх людей чи інвалідів листоноша прийде додому, допоможе оформити заяву і зібрати документи. Крім того, завдяки нововведенню зросте обіг поштової кореспонденції, що особливо важливо для збиткових відділень у сільській місцевості.

Донецька область.

Начальник відділення зв’язку № 1 Донецька Лілія Острікова готова пояснити відвідувачам правила надання адміністративних послуг через пошту.

Голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький (ліворуч) та виконувач обов’язків директора обласної дирекції «Укрпошти» Олексій Пушкін після підписання меморандуму.

Фото Олега ТОЛСТОВА.