Сучасний медичний апарат передали Тернопільській обласній дитячій лікарні працівники прокуратури. А довідалася я про це від головного лікаря Григорія Корицького.

— Через газету «Голос України» хочемо подякувати правоохоронцям за благочинність, — сказав Григорій Іванович. — Три кардіографи, які були у нас досі, працювали з перевантаженням, адже за рік у стаціонарі обслуговуємо 14 тисяч пацієнтів, ще понад 50 тисяч — у поліклініці. На жаль, кількість кардіологічних захворювань у дітей зростає. Усім відомий випадок, коли торік у Збаразькому районі на уроці фізкультури помер підліток з захворюванням серця. Тому дуже важливою є своєчасна діагностика. Якщо у дитячому віці щось пропустити, у дорослому скоригувати набагато важче.

Тож коли з прокуратури зателефонували і запитали, чим допомогти, медики попросили електрокардіограф.

— Торік ми зробили дітям понад 4,6 тисячі електрокардіограм — від новонароджених до 18-річних. За п’ять місяців цього року — більше 2 тисяч, — розповів виконувач обов’язків завідувача відділення ультразвукової функціональної діагностики Олександр Наумович. — У тому числі дітям-чорнобильцям, інвалідам, сиротам і напівсиротам, призовникам. Електрокардіографи є і в стаціонарі, і в поліклініці. Важливо те, що новий апарат може працювати без електропостачання, має багато інших переваг.

На жаль, нині за бюджетні кошти медики майже нічого з обладнання придбати не можуть. Та й обласний бюджет на цей рік досі не прийнято, тож надія лише на добрих людей. Завдяки благодійному фонду «Діти Чорнобиля» з Нижньої Саксонії (Німеччина) обласна дитяча лікарня отримала два нові дорогі апарати ехокардіоскопії. Місцеві підприємці допомагають з ремонтом, а тепер ось і прокуратура підключилася.

— За які кошти придбано електрокардіограф і чи ваша ініціатива разова? — запитала я у прокурора області Геннадія Мовчана.

— Придбали власним коштом — наші працівники склалися і купили, — розповів Геннадій Володимирович. — Подумали: замість того щоб проводити якісь розважальні заходи до Міжнародного дня захисту дітей, ліпше допомогти конкретно. Обговорюємо, чим і надалі можемо зарадити хворим діткам. Можливо, це буде адресна допомога.

Тернопільська область.

Медсестри Ольга Герасимович, Оксана Штука та лікар Григорій Корицький (зліва направо) випробовують новий електрокардіограф.

Фото автора.