Тривале ділове партнерство й дружні стосунки склалися між закарпатськими рятувальниками та їхніми колегами з об’єднаної Європи. Приклад такого співробітництва — спільні навчання, передача спецавтомобілів, сучасного оснащення й обмундирування. А остання поїздка працівників оперативно-рятувальної служби Закарпаття на чолі з заступником начальника облуправління з організації запобігання надзвичайним ситуаціям та заходів цивільного захисту Андрієм Сікорою до угорського міста Ніредьгаза — ще один приклад плідної співпраці.

Закарпатська делегація разом із колегами з повіту Сату-Маре (Румунія) та іншими гостями взяла участь в урочистостях, присвячених Дню святого Флоріана — покровителя пожежників. Захиснику вогнеборців на площі, названій його іменем, у Ніредьгазі встановлено пам’ятник.

Українські рятувальники провели зустріч з начальником директорату з управління в надзвичайних ситуаціях, полковником пожежної служби Угорщини Жигмондом Чепелі та його заступниками. Обговорили перспективи співпраці та обмінялися досвідом організації рятувальної служби та протипожежного захисту населених пунктів.

— Подібне запрошення від угорських колег надходить не вперше. Так, у квітні в Києві в рамках двосторонньої зустрічі представників України та Угорщини було підписано план спільних заходів Державної служби України з надзвичайних ситуацій і Національного генерального директорату з управління в надзвичайних ситуаціях МВС Угорщини щодо реалізації угоди між урядами двох наших країн про співробітництво і надання взаємної допомоги в разі надзвичайних ситуацій і ліквідації їхніх наслідків на 2013—2015 роки. Теперішня зустріч — наступний етап розвитку транскордонного співробітництва між нашими регіонами. Воно, передусім, спрямоване на вирішення питань щодо запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру. Угорські колеги зацікавлені у вивченні нашого досвіду гасіння лісових пожеж, ми ж, у свою чергу, більше зорієнтовані на вивчення роботи угорської системи оповіщення про надзвичайні події та роботи з населенням. Приємно, що угорці сприймають нас як повноцінних партнерів, — прокоментував результати зустрічі полковник Андрій Сікора.

Ужгород.

Українські рятувальники під час зустрічі в Ніредьгазі зі своїми угорськими й румунськими колегами.

Фото надане прес-службою облДСНС.