Народний депутат України від Партії регіонів Ігор ШАРОВ (на знімку) у депутатському запиті до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова наголошує на необхідності підвищити ефективність реалізації Національної стратегії профілактики соціального сирітства на період до 2020 року.

Щороку в Україні близько восьми тисяч дітей залишаються без батьківського піклування, хоча мають живих батьків. Так зване соціальне сирітство — коли діти фактично стають сиротами при живих батьках — може виникнути з багатьох причин. Це і складні життєві обставини, безвідповідальне ставлення батьків до виконання своїх обов’язків, вживання батьками алкоголю або через їх жорстоке поводження з дитиною. До інтернатів потрапляє і багато дітей із малозабезпечених родин.

«З одного боку, упродовж останніх років досягнуто значного прогресу в сфері соціального захисту дітей та сімей з дітьми», — відзначає Ігор Шаров. Зокрема, підвищено розмір державної допомоги при народженні дитини, створено єдину базу даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, запроваджено державну допомогу при усиновленні дитини, збільшено виплати на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, визначено порядок впровадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, сформовано мережу реабілітаційних установ. Це дозволило зменшити безпритульність дітей, забезпечити пріоритетність національного усиновлення над міждержавним, активізувати усиновлення дітей громадянами України. «Водночас на місцевому рівні практично відсутні послуги з підтримки сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, недостатньо ведеться робота, спрямована на надання таким сім’ям вчасної допомоги, — стверджує парламентарій. — Існує необхідність подальшого удосконалення та підвищення ефективності реалізації усіх поставлених завдань, передбачених Стратегією профілактики соціального сирітства нашої країни».

На думку депутата, профілактика соціального сирітства та підтримка виховного потенціалу сімей потребує вдосконалення умов, форм та методик надання соціальних послуг сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах. З метою розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, удосконалення системи соціальної роботи з сім’ями І. Шаров звертається до Прем’єр-міністра з проханням вжити дієвих заходів щодо підвищення ефективності реалізації Національної стратегії профілактики соціального сирітства на період до 2020 року.

Факт

За даними Уповноваженого президента з прав дитини, якщо у 2008 році загальна кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, становила 103,5 тисячі, то станом на 1 березня 2013 року кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Україні скоротилася до 94 тисяч. Із них 78 тисяч виховуються у сім'ях громадян України, однак близько 16 тисяч досі перебувають в інтернатних закладах.