Навесні 2013 року журналу «Вісник Національного банку України» виповнилося 18 років, а нещодавно світ побачив 207-й номер журналу. Про офіційне видання центрального банку нашої держави читачам «Голосу України» розповідає головний редактор «Вісника НБУ» Людмила ПАТРІКАЦ.
Яскравий, квітучий червень знову вкотре вдихнув у наші серця радість світлих передчуттів і бажання оновлення. Наш журнал святкує своє повноліття. Мов кадри дорогої серцю кінострічки, оживають події, здавалося б, зовсім недавнього минулого. Прийняття Верховною Радою України Закону «Про банки і банківську діяльність», створення перших комерційних банків, вступ нашої країни до Міжнародного валютного фонду та Світового банку, запровадження Системи електронних платежів, проведення грошової реформи, формування ефективної системи банківського нагляду, створення Банкнотно-монетного двору і Фабрики банкнотного паперу, перехід на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, вироблення методологічних засад діяльності центрального банку держави. Події, що відбувалися на наших очах. Події, які є етапними в розвитку вітчизняної банківської системи, а водночас — яскравою сторінкою життя кожного з членів нашого колективу, невід’ємною складовою біографії.
Фактично журнал «Вісник НБУ» — це унікальний часопис історії банківської справи, літописець становлення і розбудови Національного банку України, потужне джерело різнопланової інформації, висока трибуна для науковців і банкірів-практиків, підручник для студентів економічних вузів.
Як зазначив у своєму вітанні редакційній колегії, творчому колективу, читачам журналу «Вісник НБУ» з нагоди виходу його 200-го номера нинішній перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов, «часопис утвердився як невід’ємна складова інформаційних ресурсів Національного банку, він виконує важливу функцію інформування професійного середовища і громадськості про основні напрями грошово-кредитної політики, сучасного стану та перспектив розвитку банківської системи і фінансового ринку України. Велику роль відіграє «Вісник Національного банку України» в питанні підвищення фінансової культури та грамотності».
Це справді висока оцінка нашої роботи. Адже сьогодні вкрай важливо забезпечити належний рівень наукової комунікації серед вітчизняних економістів. Сучасна епоха ставить перед країною нові й нові непрості завдання. Держава і бізнес очікують від економістів-аналітиків коректних прогнозів, логічного пояснення подій, які відбуваються у світовій і вітчизняній економіці. Ці проблеми на високому рівні обговорюються на сторінках журналу «Вісник НБУ». У сучасних умовах істотним чинником підтримання стабільності грошової одиниці в довгостроковій перспективі є забезпечення довіри до політики центрального банку. З огляду на це Голова Національного банку України Ігор Соркін надає важливого значення вдосконаленню системи комунікацій з громадськістю, маючи на меті через детальне роз’яснення цілей грошово-кредитної політики та заходів щодо їх досягнення отримувати суспільну підтримку дій НБУ і формувати на ринку позитивні очікування. І в цьому плані «Вісник НБУ» — саме те видання, яке не лише широко висвітлює різні аспекти діяльності банків України, а й питання методології і практики банківської справи в Україні, актуальні проблеми макроекономіки і фінансово-кредитних відносин, економічної освіти. До речі, «Вісник НБУ» має два додатки: щомісячний, який виходить у комплекті з журналом, збірник на CD-диску «Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності», де подаються повні тексти усіх свіжих нормативних актів НБУ та законодавчих документів, які регламентують банківську діяльність; та українсько-англомовний інформаційно-довідковий щорічник «Банкноти і монети України», де друкуються описи всіх банкнот і монет, уведених в обіг Національним банком за попередній рік, разом із CD-диском, на якому розміщено електронний каталог-довідник з ілюстраціями та повним описом усіх пам’ятних і ювілейних монет України, відкарбованих із 1995 року.
За 18 років журнал став ніби органічною складовою і Національного банку України, і всієї банківської системи. Без «Вісника НБУ» сьогодні не уявляють своєї професійної діяльності досвідчені фінансисти і початківці, визнані та молоді науковці, теоретики і практики, аспіранти і студенти. За даними дослідження, проведеного, наприклад, Університетом банківської справи НБУ, у читальному залі бібліотеки журналом щодня користуються від 60 до 80 читачів. Студенти пишуть: «Вісник НБУ» просто необхідний нам під час підготовки семінарських та індивідуальних завдань, написання наукових та курсових робіт. У ньому ми знаходимо інформацію, якої немає в підручниках».
Сьогодні читати «Вісник НБУ» для банкіра, викладача економічного вузу — необхідність, друкуватися в ньому престижно. А робити журнал на рівні сучасних професійних і поліграфічних вимог — високий обов’язок невеликого творчого колективу редакції.
«Вісник НБУ» включено до «Переліку наукових фахових видань України, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук» (економічні науки). Без перебільшення, публікації в журналі заслуговують на найвищі оцінки авторитетних комісій.
Хочу зазначити, що колектив редакції, який складається з 21 особи, крім «Вісника НБУ» і двох додатків до нього, спільно з Генеральним економічним департаментом НБУ готує до друку ще шість видань. Це «Бюлетень Національного банку України», «Bulletіn of the Natіonal Bank of Ukraіne», «Платіжний баланс і зовнішній борг України», «Ukraіne: Balance of Payments and External Debt». Сфера відповідальності редакції періодичних видань НБУ поширюється також на підготовку до друку «Річного звіту Національного банку України» та «Annual Report of the Natіonal Bank of Ukraіne».
І все-таки, повертаючись до нашого іменинника, скажу відверто: для мене особисто «Вісник НБУ» — це не просто 72 шпальти журналу. Це наче живий організм, який об’єднує навколо себе великий авторський і читацький загал людей, котрі разом із «Вісником» організовують засідання круглих столів, жваво дискутують, проводять виїзні засідання редакції в регіонах. «Вісник НБУ» не обмежується лише публікаціями на своїх сторінках. У 2010 році побачив світ упорядкований і підготовлений до друку редакцією періодичних видань НБУ каталог-довідник «Пам’ятні та ювілейні монети України. 1995-2009» із CD-диском (українська та англійська мови). У ньому подано нумізматичні описи і фотозображення всіх пам’ятних і ювілейних монет, введених в обіг Національним банком за всі роки незалежності України. Того року вийшла й підготовлена Університетом банківської справи НБУ книга «Історія Національного банку України: віхи поступу». Скільки подій за двадцятирічну історію Національного банку нагадав зі своїх сторінок «Вісник НБУ»! А який масив добротного ілюстративного матеріалу, оприлюдненого у «Віснику», було використано в першій в Україні «Енциклопедії банківської справи України»! Свій внесок зробили ми й у підготовку до друку та ілюстративне наповнення книги «Гроші України», багатьох інших знакових видань.
«Вісник НБУ» завжди підтримує потужні проекти Університету банківської справи НБУ, зокрема, такі, як «Розвиток ощадної справи в Україні», «Корпоративна соціальна відповідальність бізнесу», «Фінансова грамотність», «Історія Національного банку України», «Соціальна природа грошей». До речі, щодо останнього проекту, то він особливо цікавий тим, що це дослідження лежить саме на перетині філософії та економіки. В сучасному світі гроші перетворилися на системну сутність, яка докорінним чином впливає не лише на економічні сфери життя, а й на фундаментальні основи соціального буття загалом, що знайшло вираження у формуванні якісно нового стану суспільства — фінансової цивілізації. І це вивело на принципово новий рівень другу істину — наче гроші псують людей, демонізують світ. Але це лише половина правди. Досліджуючи сутність грошей, науковці довели, що гроші — неймовірно потужна соціальна субстанція, яка в умілих руках творить необхідні і дуже корисні справи. Але це відбувається лише за умови, якщо до енергії грошей додаються соціальна відповідальність і моральна зрілість суспільства...
Я дозволила собі такий невеличкий лірично-філософський відступ лише для того, аби дати зрозуміти, наскільки злободенні дискусійні проблеми разом із науковцями порушує на своїх сторінках «Вісник НБУ». Журналісти редакції, крім підготовки публікацій, беруть активну участь у науково-практичних конференціях, диспутах, а відтоді як п’ять років тому в Україні було створено філософсько-економічне наукове товариство, ми завжди присутні на його засіданнях. У журналі навіть з’явилася рубрика «Фінанси, бізнес, соціум».
У своєму інтерв’ю «Віснику НБУ» голова ради Незалежної асоціації банків України, голова правління — головний виконавчий директор ПАТ «Укрсоцбанк», UNІ Credіt Bank Борис Тимонькін сказав: «Для нас «Вісник НБУ» — справді авторитетне і ґрунтовне джерело інформації. Це той випадок, коли досвідченій редколегії і талановитому колективу вдалося поєднати зміст і форму, фаховість і доступність, оперативність і глибину подачі матеріалу, вміло відстежувати поточні події й аналізувати та прогнозувати події майбутні. Це видання не беруть і відкладають, а читають і вивчають».
Одне слово, журнал, якому виповнилося 18, сьогодні об’єднує сотні, тисячі людей, і не лише в Україні. Така його місія: єднати людей, причетних до економіки, науки, банківництва, відкривати нові таланти, підтримувати свіжі ідеї, вести літопис.
За вікном — дзвінкий зеленоокий червень, вісімнадцятий у літочисленні «Вісника НБУ». Цей місяць, який у всіх асоціюється з оксамитом ірисів, шовком півоній, із настанням літа, для мене і моїх колег — членів редакційного колективу пов’язаний також із народженням рідного журналу. Дай, Боже, ще багато-багато років бути нам разом!
Людмила ПАТРІКАЦ, головний редактор журналу «Вісник Національного банку України».