«Меморандум про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією і Україною є рамковим документом і абсолютно не суперечить міжнародним зобов’язанням, які взяла на себе Україна. Він розширює наші можливості співробітництва, і тому цим треба ефективно скористатися», — заявив під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров (на знімку).

«Митний союз — це нова реалія традиційного для України ринку і то надзвичайно важливого ринку, на який припадає приблизно 40 відсотків, або 63 мільярди доларів зовнішнього товарообігу нашої держави», — зазначив прем’єр.

— Якщо завтра, умовно кажучи, цей ринок для України закриється, то нам що, закривати підприємства, конструкторські бюро, наукові інститути, звільняти людей, — звернувся прем’єр із цим риторичним запитанням до тих, хто виступає проти співпраці з Євразійським економічним об’єднанням. «Ви візьмете на себе відповідальність за неминуче в разі припинення співробітництва безробіття, зменшення розміру пенсій, соціальний регрес? Чи, може, нам хтось компенсує такі величезні втрати», — запитав він.

Назвавши таку позицію «безвідповідальною», М. Азаров наголосив, що Україна не може ігнорувати, а тим більше втрачати жодного ринку, особливо такого, де українські товари безумовно конкурентоспроможні, мають попит на роки вперед. Що стосується Європейського Союзу, то його ринок має інші переваги й інші вимоги, до яких треба підтягатися, переозброюючи нашу промисловість за допомогою цього ж європейського ринку. «Це економічна стратегія України і протиставляти ці два ринки двох митних союзів ми просто не маємо права», — наголосив прем’єр.

М. Азаров повідомив, що утворена Кабміном Міжвідомча експертна група вже проаналізувала 95 із 118 угод, які діють у Митному союзі. За його словами, передусім експерти опрацьовують комплекс заходів, спрямованих на зниження технічних бар’єрів і забезпечення доступу вітчизняної продукції на митну територію країн Митного союзу. «Україна виступає ініціатором таких заходів, оскільки вони дають нам покращення торговельного балансу, розширення коопераційних зв’язків, створення додаткових робочих місць», — зазначив він. А серед уже підписаних документів глава уряду виділив ті, що сприяють інноваційному розвитку.

Перейшовши до інших питань, М. Азаров повідомив про наміри запровадити регулювання цін на ліки від туберкульозу, онкологічних захворювань та СНІДу. «Уже рік в Україні за ініціативою Президента діє пілотний проект державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування гіпертонічної хвороби. За цей час ціни на ліки від гіпертонії знизилися на 12%, а споживання зросло на 17%, адже ліки стали доступними більшій кількості пацієнтів», — сказав він.

Підстави для запровадження такого регулювання, на думку прем’єра, цілком очевидні. «Порівняльний аналіз цін на певні лікарські засоби для лікування онкологічних захворювань, туберкульозу і СНІДу засвідчив, що в Україні вони у рази вищі, ніж у Європі. Наприклад, генерик-онкопрепарат «Доцетакин» коштує 160 доларів за ампулу, а в Європі — вчетверо дешевше», — сказав він і додав, що цей «проект має бути запроваджений максимум у четвертому кварталі поточного року».

Під час брифінгу в Кабміні міністр доходів і зборів Олександр Клименко підбив підсумки декларування доходів громадян за результатами 2012 року.

Стосовно географічної приналежності декларантів, то О. Клименко повідомив, що два мільярдери походять з Донецької області та ще по одному з Києва і з Тернопільської області. Така само тенденція спостерігається й з українськими мільйонерами.

Фото з сайту «Урядовий портал».

ЦИФРА

Свої доходи задекларували 630 тисяч громадян на загальну суму 48 мільярдів гривень, що на 11 мільярдів більше, ніж торік. Доходи у мільйон гривень показали понад 3 тисячі осіб (на 1 тисячу більше, ніж у 2011 році) та четверо громадян задекларували понад 1 мільярд гривень.