Засідання розпочалося з ушанування пам’яті медиків Запоріжжя та Феодосії, які загинули під час виконання своїх службових обов’язків.

За всі роки незалежності ми мали вкрай незадовільне фінансування медичної галузі. Це призвело до того, що якість надання медичної допомоги в нас на досить низькому рівні. На цьому, відкриваючи слухання «Сучасний стан, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров’я України», наголосив Голова Верховної Ради Володимир Рибак (на знімку). За його словами, важливішої теми для обговорення під час публічних слухань, ніж ситуація у сфері охорони здоров’я, якість медичних послуг, важко знайти.

«Кожен з нас щодня мимоволі прислуховується до себе, до природних сигналів свого організму. Чому ж тоді представники влади, експертне середовище, громадське суспільство не прислухалися до тривожних сигналів нездоров’я усієї сфери охорони здоров’я. Медицина надсилала сигнали SOS, аж доки в ситуацію не втрутився Президент і не запропонував цілісну систему реформ і передусім реформу сфери охорони здоров’я», — наголосив В. Рибак.

«Біда нашої системи охорони здоров’я полягає у її очевидному анахронізмі. Україна як незалежна держава стрибнула в XXІ століття, поновилась як суспільство, змінила власну політичну систему, трансформувала економіку. Змінився також світогляд нових поколінь. Але медична система залишилася незмінною з часів середини минулого століття. Недарма сьогодні жартують: система охорони здоров’я в Україні є, але вона не сумісна з життям», — сказав Голова Верховної Ради.

За словами глави парламенту, останнім часом часто нарікають на структурування медичних закладів. Це, зокрема, стосується реформи швидкої медичної допомоги, долі амбулаторій, ФАПів. «Тут ми знову стикаємося з так званим ексцесом виконавців», — зауважив головуючий.

Подібні звернення, які свідчать, що у процесі реформування мають місце необґрунтовані рішення, які погіршують отримання медичної допомоги, особливо у сільській місцевості, останнім часом надходять і до профільного Комітету з питань охорони здоров’я. Про це повідомила його голова Тетяна Бахтеєва. Насамперед це стосується закриття комунальних лікарень. «Звичайно, важливу роль тут відіграють органи місцевого самоврядування. Якщо сьогодні лікарня не виконує свою основну функцію, то її потрібно не закривати, а перепрофілювати — відкривати хоспіс або реабілітаційне відділення», — зауважила депутат.

Водночас, за її словами, в пілотних регіонах спостерігається не лише економічний ефект. Є прогрес і в показниках захворюваності, інвалідності нашого населення. «Відкрито 10 перинатальних центрів. У них вже народилося 20 тисяч малюків. Це свідчить про високу якість наданої медичної допомоги», — наголосила Т. Бахтеєва.

Голова комітету, яка й виступила ініціатором проведення слухань, сподівається, що дискусія на слуханнях буде відкритою та конструктивною.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Докладніше читайте  в наступному номері.

Під час слухань.