Розробка та видобуток на Донеччині газу зі щільних порід пісковиків (відомого як сланцевий газ), які планує розпочати компанія Shell, сприятиме розвитку регіону. У цьому переконували в Донецьку міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький та інші учасники наради в обласній державній адміністрації.

Обсяг використання природного газу в Україні — 50 мільярдів кубометрів, із них понад половину споживає промисловість, зазначив керівник енергетичного відомства. Газ власного видобутку становить лише 22 мільярди кубометрів.

— Через високу ціну на імпортний газ є ризик створення неконкурентоспроможного середовища для нашої промисловості, — вважає Е. Ставицький.

Цю позицію поділяє голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький: «Насамперед влада має пояснити людям нинішню реальну ситуацію на ринку енергоносіїв, адже Україна перебуває в залежності від монопольного постачальника газу — Росії, який диктує свої умови. Ми платимо дуже високу ціну за газ, а від цього багато в чому залежить ціноутворення. 

Видобуток власного газу на території області — це створення нових та збереження вже наявних робочих місць, інфраструктури, а отже — соціальні гарантії для людей».

Ідеться про переваги насамперед для металургійної галузі, яка нині переживає кризу. Здешевлення металургійної продукції зміцнить позиції вітчизняних виробників на внутрішньому й зовнішньому ринках. «Тому для нас на сьогодні дуже важлива енергетична, а отже, економічна незалежність. Спиратися на власні ресурси і можливості — найважливіший чинник нашої внутрішньої і зовнішньої політики», — зазначив керівник області. Він наголосив, що залишається прихильником проведення незалежних екологічних експертиз проекту та широкого обговорення його реалізації з громадськістю.

Міністр екології у свою чергу запевнив, що на всіх стадіях реалізації проекту питання охорони навколишнього середовища будуть на першому місці. Олег Проскуряков також повідомив, що згідно з висновками експертів, розробка родовищ газу не нестиме загрози для водних джерел регіону.

— Водозабори артезіанської та питної води — це перші сотні метрів. Буріння відбувається на глибині понад три тисячі метрів. Тому навіть фільтраційні властивості гірських порід не дозволяють потрапити шкідливим хімічним речовинам на відстані понад два кілометри до водоносних горизонтів, — пояснив Олег Проскуряков.

Досі аргументи влади та компанії Shell не справляли враження на громадськість: у різних містах області тривають протести проти перспективи видобутку «альтернативного газу». У день приїзду двох міністрів до Донецька перед будівлею обласної держадміністрації, де проходила нарада, зібрався черговий мітинг.

Донецька область.