На Вінниччині найбільше передплатників нашої газети у Шаргородському районі. Місцевий центр поштового зв’язку вже втретє став переможцем конкурсу «Голос України» — у кожну родину» й отримав у нагороду комп’ютер з принтером. Третя перемога — третій комп’ютер. Його вручила поштовикам завідувач відділу інформаційного та іншого забезпечення редакції Лілія Курбатова.

Нездара сам прокладе дорогу, а талант треба підтримати

Шаргородський центр поштового зв’язку лідирує не лише з передплати парламентської газети. Тут найбільше в області отримують інших періодичних видань. Директор центру Борис Хазін каже, що досягають цього завдяки індивідуальній роботі як з працівниками сільських відділень зв’язку, зокрема листоношами, так і з керівниками підприємств та організацій, насамперед бюджетної сфери.

— Індивідуальні передплатники мають отримувати улюблені видання, підприємства й організації — газети і журнали, необхідні для роботи, а наше завдання — допомогти їм у цьому, — наголошує Борис Хазін. — Пам’ятаєте відомий вислів: нездара сам прокладе собі дорогу, а талант треба підтримати. Читачі мають знати правду, а не користуватися тільки чутками, якими рясніють сторінки окремих видань.

Ніхто не зобов’язує директора центру інформувати голову районної державної адміністрації та голову райради про передплату. Попри це, раз на тиждень керівник місцевих поштовиків кладе на стіл очільників району зведення про те, як земляки передплачують державні та комунальні видання, на що орієнтуються голови сільських рад, керівники районних організацій. Отримані дані використовують під час проведення нарад, зборів. Борис Хазін не раз звертав на це увагу. Дійшов висновку, що така інформація корисна, і продовжує її надавати.

Райдержадміністрацію в Шаргороді очолює заслужений вчитель України, кандидат педагогічних наук Микола Слободянюк. Головою районної ради обрано Володимира Павельського. «Обидва керівники району зацікавлені в тому, щоб люди отримували корисні періодичні видання, тому в усьому підтримують поштовиків, — наголошує Борис Хазін. — Завжди знаходимо з ними порозуміння у розв’язанні проблем. Без такої взаємодії Шаргородський центр поштового зв’язку не мав би показників, які забезпечують першість серед інших районів області».

— У нашому селі близько ста жителів постійно передплачують «Голос України», — каже завідувач відділення зв’язку села Деребчин Шаргородського району Галина Каназірська. — Під час останньої передплати додалися нові читачі, нині газету доставляємо 131 передплатнику.

У селі Голинчинці, де завідувач відділення Любов Шевчук, передплату на нашу газету оформили 73 жителі. На чотири примірники менше доставляють парламентське видання в Івашківці (завідувач відділення Валентина Чіпак).

Є що почитати не тільки депутатам

— Я кажу людям: не думайте, якщо газета державна, то там тільки сухі матеріали, — каже завідувач відділення зв’язку села Зведенівка Валентина Шевчук. — У газеті є що почитати всім. 

Щочетверга — дві сторінки розповідей про те, що робиться у наших сім’ях. І молодим є за що зачепитися оком. Розповідям про них газета теж відводить місце. Є й поради, й історії про незвичайні події. Не маю права вказувати, але варто було б ще й кросворди та ребуси друкувати. Є люди, яким це подобається.

Сергій Гончарук, сільський голова Джурина, каже, що газета ще й допомогла зрушити з місця проблему ліквідації полігону непридатних пестицидів та інших отрутохімікатів. «Голос України» неодноразово писав про те, що жителі Джурина, як і навколишніх сіл, вимагають вивезти на утилізацію отруйні речовини. Нарешті минулого року половину відходів вивезли.

— За інформацією екологів, на полігоні залишилося ще більше тисячі тонн отрути, — каже сільський голова. — Вже минуло п’ять місяців нинішнього року, а роботи ніхто не збирається поновлювати. Треба, щоб «Голос України» продовжив нагадувати чиновникам, що вони дали слово ліквідувати полігон повністю.

Вінницька область.

Зліва направо: старші інструктори відділу передплати Валентина Гаврилюк, Ірина Шевчук, завідувач відділу «Голосу України» Лілія Курбатова, директор Шаргородського ЦПЗ Борис Хазін, старший інструктор відділу передплати Аліна Мельник.

Фото автора.

КращІ листоношІ Шаргородського району

«Голос України» постійно проводить конкурс серед листонош на кращу передплату на газету. За результатами передплатної кампанії на перше півріччя нинішнього року грошовими преміями нагороджено 52 листоноші з Вінниччини. Є у списку 20 поштовиків з Шаргородського району: Ірина Лаврова із села Перепільчинці, яка оформила передплату на 31 примірник 5-разового випуску газети; Наталія Сотнік з села Івашківці (31 примірник); Ніна Іванівна та Володимир Михайлович Садовніки з села Голинчинці (43 примірники) та інші.