У закритій шахті біля Краснодона зник 23-літній хлопець. У непрацюючу виробку В’ячеслав К. спустився через отвір на поверхні. За чутками, там залишався метал,  хлопець хотів продати його і заробити на цьому. Як розповів брат зниклого Олександр, В’ячеслав наважився на цю справу через безвихідь. Роботи в селищі немає, а жити на щось треба. В’ячеслав узяв фотоапарат і поліз у виробку, щоб переконатися: метал там справді залишився. За металобрухт йому обіцяли 4 тис. грн. Але більше хлопця не бачили. Біля входу знайшли мобільний телефон і лопату. За ними хлопця й ідентифікували.

Вдома занепокоїлися після того, як В’ячеслав перестав відповідати на дзвінки. У гірняцьких селищах добре знають про небезпеку, яку приховують занедбані шахти, тому родичі відразу зателефонували до міліції.  Гірничорятувальники, які прибули на місце трагедії, побачили, що вхід у виробку завалений піском. Вони відмовилися проводити рятувальні роботи через небезпеку загинути під тоннами піску, глини та породи. «Ми працюємо там, де можна працювати, — пояснив родичам заступник керівника гірничорятувальної служби № 7 м. Краснодона Олександр Самійленко. — Тут виконувати роботи не можна, бо існує величезний ризик».

Непрацюючий стовбур, що поглинув хлопця, належить шахті «Павловська». 

Щоб рятувальникам дістатися до нього, необхідно розробити проект, вартість якого, за оцінкою фахівців, становить 300—400 тис. грн. 

Для проведення рятувальних робіт потрібно ще мінімум мільйон гривень. Таких грошей, звісно, немає. А щодо ДСНС, то тут не можуть приступити до рятувальних робіт, оскільки служба не має спеціального обладнання.

За словами опитаних свідків, В’ячеслав неодноразово спускався в занедбаний стовбур по метал. Того дня, коли він зник, пішов сильний дощ. Швидше за все, відбувся обвал ґрунту, а хлопця змило у виробку. Доля його невідома вже кілька днів. «Приїхали, дошками забили вхід і поховали мого сина, — плаче мати хлопця. — Собак і кішок рятують. А тут жива людина...» Односельчани та родичі готові лопатами відкопувати В’ячеслава, хоч мертвого, хоч живого. Але влада забороняє це робити, щоб уникнути нових жертв. За фактом зникнення людини прокуратура почала кримінальне провадження.

Після того як мати зниклого гірника від розпачу оголосила голодування прямо в приймальні голови Краснодонської районної адміністрації, у кар’єрі почалися рятувальні роботи.

За два дні за допомогою техніки зняли 500 кубів глинопіщаного розчину. Роботу проводить «Краснодонвугілля». За словами виконувача обов’язків технічного директора ПАТ «Краснодонвугілля» Володимира Князєва, «там небезпечно: йдуть дощі, ґрунт промоклий, уже був зсув». Щоб завершити підготовчі й розпочати пошуково-розвідувальні роботи, треба зняти приблизно 70 тисяч кубічних метрів піску й глини, що, за середніми оцінками, триватиме близько 280 днів.

— Раніше тут був вентиляційний стовбур, де розташовувалися промислові приміщення. Коли ми почали виконувати роботи з формування рельєфу, натрапили на бетонні конструкції. Але основна небезпека — розташування укосів біля устя виробки. Укоси на сьогодні становлять 70 градусів. Для безпечного ведення пошуково-розвідувальних робіт укіс не повинен перевищувати 28 градусів. 

Сьогодні висока ймовірність сповзання навислих шматків піщано-глинистого грунту. Це найбільша небезпека, з якою пов’язані ці роботи. Ми наражаємо людей, які ведуть роботи, на великий ризик», — розповів начальник шахти ім. 50-річчя СРСР Вадим Чекмезов.

На жаль, стовідсоткової інформації про те, що хлопець перебуває в місці обвалення ґрунту, ніхто дати не може.