Цього року колектив Алчевського металургійного комбінату поставив собі за мету: досягти беззбиткової роботи.
На жаль, 2012-й був невдалим для металургів — чистий збиток становив більше мільярда гривень. Але тепер завдяки зміні структури енергоспоживання АМК може досягнути позитивних результатів.
— Щойно зміниться структура енергоспоживання на підприємстві, а це відбудеться вже в четвертому кварталі 2013 року, — пояснює генеральний директор Тарас Шевченко, — АМК одразу вийде на беззбиткову роботу, незалежно від ситуації на світовому ринку металу. Основне наше завдання — забезпечити стійку прибутковість бізнесу.
Перетворення всередині комбінату спрямовані насамперед на скорочення енергетичної складової в бізнес-витратах, оптимізацію використання енергоресурсів. При цьому Т. Шевченко зазначив, що принциповим змінам структури енергоспоживання сприяє власна електростанція, що використовує доменний, конвертерний, частково коксовий газ. Сьогодні вона працює в режимі дослідного налагодження й у промислову експлуатацію буде введена наприкінці червня. Крім того, найближчим часом комбінат відмовиться від використання старих енергетичних агрегатів ТЕЦ, у тому числі — двох німецьких парових котлів першої половини минулого століття.
Щодо поточних проектів Тарас Шевченко повідомив, що в 2013 році завершаться всі заходи енергетичної частини інвестиційної програми: збір, транспортування й використання для генерації вторинних ресурсів. Восени комбінат повинен запустити другий 150-мегаваттний блок електростанції, а також зупинити ТЕЦ і перейти на забезпечення доменних печей дуттям від електроповітродувної станції. Розв’язання цього стратегічного завдання дасть комбінату змогу працювати беззбитково. Говорячи про будівництво нової аглофабрики, генеральний директор зазначив, що «це — наступне питання реконструкції, але вирішувати його неможливо без підвищення енергоефективності і, як наслідок, — прибутковості бізнесу».