На Чернігівщині 10,6 тисячі гектарів земель запасу заростають деревами
 
Про це повідомив депутат обласної ради Іван Горохівський. Фахівці до цієї цифри додають ще близько десяти тисяч гектарів паїв селян. Останній показник приблизний і, напевно, реально він вищий. Адже спеціально обрахунок «новоутворених лісів» ніхто не проводив. Та сіл, де бракує енергійних сільгосппідприємств для обробітку усіх полів, ще досить чимало. Особливо у північних районах області — Ріпкинському, Городнянському, Щорському, Новгород-Сіверському. Тут малородючі грунти, а тому й нема звичної боротьби агрохолдингів за кількість пайовиків, як це особливо спостерігається на півдні Придесення.
— У нас близько тисячі гектарів заросло лісним самосівом, — каже Олександр Свистун, сільський голова Грабова (Ріпкинський район). — Місцеве господарство було слабеньке — не в силах зорати-засіяти усі площі. Тому землі, які заліснилися, десь років п’ятнадцять не оброблялися...
В Орлівці Новгород-Сіверського району 4,6 тисячі гектарів ріллі. На майже третині площ нині ростуть сосонки, ялинки, берізки. На деяких ділянках уже піднявся добрий ліс.
Лише торік землю в оренду взяли харківські інвестори.
— Я спочатку отримав шок від побаченого, — згадує їх представник, комерційний директор ТОВ «Орлівське» Володимир Зінченко. На деяких полях виросли 20-річні сосни! Ми довго вагалися, чи брати таку землю... Усе-таки прийняли рішення розпочинати справу. Торік спільними зусиллями вирубали самосів на 800 гектарах. Корчували пеньки, пиляли, палили. У такий спосіб привели пайову землю до пуття. Торік засіяли 1200 гектарів, нині -2500. Цього року будемо займатися «польовим лісом» на 200 гектарах. Усього ще маємо 920 га залісненої ріллі. Але з нею більше проблем — адже там не тільки маленькі деревця ростуть... Навіть не знаю, як діятимемо.
Начальник управління агропромислового розвитку Новгород-Сіверської райдержадміністрації Михайло Косенко покладає надії на «Агрікор-Холдинг», який взяв в оренду у місцевих селян до 9 тисяч гектарів землі. Тобто площ, які роками не використовувалися, стане менше. Втім, на його думку, добру частину — майже 3 тисячі заліснених гектарів — треба переводити у лісний фонд.
Зрозуміло, якщо на наділі росте ліс, виграє природа, довкілля, але... не пайовик. Він, маючи державний акт на земельну ділянку, не отримує нічого за таку власність.
Хоча є і винятки. У 79-річного пенсіонера Михайла Мироненка з села Жеведь Чернігівського району на цілому гектарі ростуть 10-річні сосни, на 70 сотках — 3-річні сосни і на 50 сотках — 2-річні ялинки.
— У мене пайова земля піщана, — розповів ветеран. — Тут, щоб щось вродило, треба багато хімії, добрив. То я вирішив вирощувати ялинки, сосни на новорічні свята. Уже чотири роки продаю в сезон по сто і більше деревець — вигідніше виходить, ніж комусь здавати пай в оренду. У мене й дитсадки замовляють, і підприємці. Необхідні для продажу хвойних документи отримую. Отож до мене ніхто не має жодних претензій.
Житель Ріпок Олександр Дмитренко взяв із сином на території Грабівської сільської ради 10 гектарів землі в оренду і уже шостий рік вирощують ялинки для новорічних свят. Однак цим досвідом навряд чи скористаються більшість пенсіонерів, оскільки реалізація дерев — не така вже й проста річ.
...Тим часом процес заліснення великих територій, належних пайовикам, триває. На державному рівні, певне, слід розробити та узаконити спрощену процедуру переведення подібних земельних ділянок у лісовий фонд. Адже не секрет, що на Придесенні ще є багато сіл, де не лише колишні колгоспні поля, а й обійстя пайовиків заростають чагарниками.
Чернігівська область.
 
 
Село Лосєвочка, де вже ніхто не живе, заростає моторошним лісом...
Фото автора.