Погоджувальна рада
На погоджувальній раді темою номер один стало підписання Прем’єр-міністром України Меморандуму про співпрацю нашої держави з Митним союзом. Опозиція забила тривогу, вбачаючи у таких кроках загрози незалежності, євроінтеграції та звинувачуючи уряд у перевищенні своїх повноважень. Натомість представники провладних фракцій та присутні на зібранні представник Президента і перший віце-прем’єр переконували, що бажання України отримати статус спостерігача у Митному союзі не містить жодних викликів чи загроз, а навпаки, сприятиме розвиткові вітчизняної економіки.
Порядок денний засідань Верховної Ради на пленарний тиждень 4—7 червня загалом передбачає 80 питань. Серед пріоритетних — 22 урядових законопроекти, зокрема, про внесення змін до Податкового кодексу щодо податку на житлову нерухомість, законопроекти про особливості діяльності санаційного банку, про судову експертизу та інші, законопроект для повторного розгляду з пропозиціями Президента — про внесення змін до Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю, низка ратифікацій міжнародних угод. Решта законодавчі ініціативи — депутатські.
У середу, 5 червня, в парламенті виступить зі щорічною доповіддю Уповноважений Верховної Ради з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні, а по обіді відбудуться парламентські слухання «Сучасний стан, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров’я».
Голова Верховної Ради Володимир Рибак виступив з ініціативою проводити більше парламентських слухань не в сесійній залі (бо на них присутні дуже мало людей), а в комітетах, із запрошенням фахівців.
У п’ятницю, 7 червня, після години запитань до уряду парламентарії мають заслухати звіт уряду про виконання закону «Про державний бюджет України на 2012 рік» та розглянути проект Постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2014 рік.
Керівники опозиційних фракцій обурювалися з приводу підписання Меморандуму про співпрацю України з Митним союзом. Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив: меморандум є «заручинами України з Митним союзом», «першим кроком до участі України в Митному союзі та здачі Україною незалежності». При цьому він висловив думку, що підписання меморандуму суперечить євроінтеграційним прагненням нашої держави. А. Яценюк зажадав оприлюднити директиви, які отримав прем’єр перед підписанням меморандуму з Митним союзом та інформацію Президента з цього приводу. Депутати з опозиційних фракцій внесли на розгляд парламенту законопроект № 2192 — про внесення змін до закону про засади внутрішньої та зовнішньої політики, в якому запропоновано додати норму про заборону членства України у Митному та будь-яких інших союзах. Лідер «Батьківщини» також звинуватив у «кишеньковості» Конституційний Суд, котрий виніс рішення щодо виборів у Києві. Опозиція наполягає на призначенні позачергових виборів міського голови Києва та Київської міської ради на 27 жовтня 2013 року.
Лідер депутатської фракції «Свобода» Олег Тягнибок запропонував підготувати законопроект про ліквідацію Конституційного Суду України і прийняти постанову про призначення позачергових виборів у Києві. Але не лише міського голови, а й Київради. О. Тягнибока також обурило недавнє рішення КС щодо проведення виборів у Києві. «Конституційний Суд показав свою повну заангажованість, непрофесійність, що він виконує лише вказівки з Банкової, а не керується українським законодавством», — сказав О. Тягнибок. Лідер «Свободи» теж виступив проти підписання Меморандуму України з Митним союзом. На його погляд, неприпустимим є те, що підписання відбулося без обговорення та без погодження з Верховною Радою, на тлі бажання влади приватизувати та продати українську газотранспортну систему.
Фракція «УДАР» звернулася до міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка з вимогою взяти під особистий контроль усі справи про порушення на місцевих виборах. Лідер фракції Віталій Кличко заявив, що вибори міського голови Василькова минулої неділі відбулися з безпрецедентними порушеннями і махінаціями. За його словами, депутати від «УДАРу» зафіксували численні порушення — «каруселі», вилучення спостерігачів та журналістів з дільниць, вкидання та викрадення бюлетенів, написали скарги, склали протоколи й оскаржуватимуть результати виборів у судах. В. Кличко вкотре наголосив на необхідності призначення виборів у Києві.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на погоджувальній раді назвав нинішню сесію парламенту «втраченою». За його словами, те, що сьогодні відбувається у парламенті, не можна назвати роботою, адже в деякі дні у сесійній залі присутні менше 226 депутатів. «Де наша з вами відповідальність?» — риторично запитав лідер регіоналів. Фракція Партії регіонів наполягає на першочерговому розгляді законопроектів, які сприятимуть наповненню державного бюджету. О. Єфремов запропонував погодити таблицю поправок і змін до урядового законопроекту про запровадження фінансових векселів, щоб депутати змогли визначитися щодо остаточного голосування за цей законопроект.
Щодо співпраці з Митним союзом, О. Єфремов наголосив, що статус спостерігача у Митному союзі ніяк не загрожуватиме незалежності нашої держави.
Комуністи запропонували провести референдум щодо приєднання до Митного союзу. За словами лідера фракції КПУ Петра Симоненка, відповіді на запитання, які виникають під час дискусії щодо Митного союзу, має дати український народ. Комуністи також наполягають підтримати проекти законів щодо захисту могил героїв Великої Вітчизняної війни, про використання природних ресурсів, запровадження мораторію на примусову реалізацію житла, укладання контрактів з керівниками державних та комунальних закладів охорони здоров’я, заборону підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, відновлення мережі дитячих дошкільних закладів, відновлення у держбюджеті на 2014 рік соціальних гарантій для ветеранів війни і дітей війни та інші.
Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко наголосив, що європейська інтеграція нашої держави задекларована в Законі про засади внутрішньої та зовнішньої політики, ініційованому Президентом України Віктором Януковичем. При цьому він нагадав, що співпраця України з Митним союзом була проголошена ще рік тому у форматі 3+1. Саме такої точки зору дотримується і команда, яка веде переговори з Митним союзом, і Кабінет Міністрів, і Президент.
Присутній на погоджувальній раді Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов також назвав звинувачення опозиції на адресу Кабінету Міністрів України щодо підписання Меморандуму з Митним союзом безпідставними. При цьому він зауважив, що підписання меморандуму не вимагає його ратифікації парламентом.
 
ДОСЛІВНО
 
Юрій МІРОШНИЧЕНКО, представник Президента у Верховній Раді:
 
— Європейські стандарти передбачають не пошук ворогів і протиставлення, а навпаки — намагання знайти форми співпраці в умовах глобальної економічної кризи.
 
Петро Симоненко, Олександр Єфремов.
 
 
Олег Тягнибок, Арсеній Яценюк.
Фото Сергія Ковальчука.