Переможцем Всеукраїнського конкурсу епістолярного жанру «Напиши листа і поясни, чому вода є цінним природним ресурсом» стала учениця восьмого класу вінницького ліцею №7 Олександра Гарбар.
Дівчина написала листа засновнику корпорації «Майкрософт» Білу Гейтсу і запропонувала створити в Україні фонд «Вода для життя».
— Пропоную спільними зусиллями людей, яким небайдуже майбутнє, заснувати в Україні фонд «Вода для життя», — йдеться в листі вінничанки. — Вірю, що саме це зможе врятувати майбутні покоління моєї рідної держави та світу. Якщо не думатимемо про завтрашній день, то він може просто не прийти.
«Більшість людей переконана, що повинна робити тільки те, що може забезпечити благополуччя їхніх сімей, — пише Олександра Гарбар. — Ми обираємо пріоритети, забуваючи про найголовніше. Ми навчилися плавати, як риби, літати, як птахи. Залишилося навчитися жити, як люди».
До створення фонду восьмикласницю з Вінниці спонукали дії маленької дівчинки Рейчел Беквіз. Вона попросила друзів не дарувати їй на день народження іграшки, а пожертвувати кошти на порятунок дітей з Африки, які вмирають від хвороб після вживання брудної води. Після смерті дівчинки було зібрано 1,2 мільйона доларів, що допомогло врятувати життя тисячам людей.
Національний конкурс молодіжних творів на тему «Напиши листа і поясни, чому вода є цінним природним ресурсом» проводить дирекція Державного підприємства зв’язку «Укрпошта». Кращі роботи надсилають до Міжнародного бюро Всесвітнього поштового союзу. Цього року нашу державу на конкурсі представлятиме лист небайдужої вінничанки Олександри Гарбар.