Завтра в парламенті відбудуться слухання: «Сучасний стан, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров’я України».
У період глобальних змін у медичній галузі залишається побажати нам усім дуже міцного здоров’я! Воно потрібне, щоб не звертатися по медичну допомогу, поки триває так звана реформа.
Без сумніву, необхідність перетворень у сфері охорони здоров’я назріла давно. Медицина перестала бути безплатною в реальному житті. І всі про це знають: і ті, хто лікує, і ті, хто лікується. От тільки на законодавчому рівні ця сфера як і раніше безплатна, що підтверджує Конституція.
Довгі роки в Україні не зважувалися на реформу в медицині. Мовляв, на те не було політичної волі. За підсумками перших років перетворень зрозуміло чому — непопулярне це заняття. І от волю виявили. Чому? Згідно з офіційною версією реформаторів згори, система надання медичної допомоги морально застаріла, потрібно наблизити її до народу, зробити доступною тощо. Ніхто й не сперечався. Але на практиці все відбувається з точністю до навпаки. Експерти підтверджують, що, незважаючи на позитивну налаштованість проведених перетворень, смертність у пілотних регіонах за цей час не знизилася, а в деяких областях навіть зросла.
Наприклад, за офіційним даними Головного управління статистики в Дніпропетровській області (яка є одним з учасників експерименту з реформування медицини), в 2012 році кількість померлих перевищила число народжених в 1,4 разу. Населення регіону продовжує скорочуватися. Громадська організація «Незалежний батьківський рух «За наших дітей» провела короткий аналіз тих показників, за якими спостерігалося погіршення ситуації порівняно з попереднім періодом. Також показові цифри збільшення смертності від грипу та пневмоній — 1,7 разу!
Це свідчить про те, що розпочата реформа не була продумана й прорахована заздалегідь. Усе робиться з коліс. А населенню вчасно забули пояснити, навіщо здійснюються такі перетворення. Люди по всій Україні проводять мітинги, акції протесту, вимагаючи не закривати медзаклади, особливо в сільській місцевості.
Ліквідація поліклінік, у тому числі дитячих, змішування потоків і ускладнення маршрутів пацієнтів, відсутність необхідного діагностичного і профілактичного забезпечення й устаткування, дефіцит кадрів, знищення педіатрії на первинному рівні, відсутність взаємодії між первинним і вторинним рівнями надання медичної допомоги й багато інших помилок і прорахунків, допущених під час реформування, спровокували зворотний очікуваному ефект — якість і доступність медицини погіршилися.
Отже, операція з поліпшення медичної сфери триває. Але без необхідних для таких масштабних змін фінансування, бази, кадрів і розуміння, що відбувається. Дедалі частіше звучать припущення, що реформа замислювалася не заради пацієнтів, а заради істотної економії бюджетних коштів і свідомої переадресації медичної допомоги з державної на приватну. За все треба платити! Чекаючи політичної волі це визнати, ми продовжуємо мимоволі бути учасниками нав’язаної зверху гри, в якій на карту поставлено наше здоров’я, а часом і життя.