На підставі звернення Надзвичайного та Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні прокуратура Вінниці попередила факт незаконного відчуження майна товариства, в якому 75 відсотків статутного капіталу належить словацьким підприємцям.

Ще 2005 року словацьке акціонерне товариство увійшло до складу зареєстрованого у Вінниці виробничо-комерційного підприємства. Протягом трьох наступних років словаки вклали інвестицій на загальну суму 740 тисяч євро. Кошти було використано на будівництво сервісного автоцентру площею майже дві тисячі квадратних метрів. Отримавши таку значну суму, місцеві підприємці вирішили пошити партнерів у дурні — 2008 року вивели їх із засновників.

— Тим самим словаків позбавили права власності на їхнє ж майно, — каже начальник відділу прокуратури Вінниці Людмила Карманчук. — Зробити це без порушення чинного законодавства було неможливо. Слідчі встановили факт підробки документів. Проти одного з учасників порушили кримінальну справу. Його визнали винним у підробленні заяви, на підставі якої словацьке товариство вивели із засновників товариства. Порушника засудили до двох років обмеження волі.

Три роки знадобилося словацьким партнерам, щоб поновити статус засновників. Однак протягом цього часу вінницькі партнери (якщо після всього їх можна назвати партнерами) робили усе можливе, щоб залишити словаків з носом. Для цього застосували таку схему: уклали з одним вінничанином договір застави, поручившись недобудованим приміщенням, що споруджувалося за кошти словаків. Це був перший крок до майбутньої оборудки, в результаті якої майно мало перейти приватній особі. Один з районних судів уже навіть ухвалив рішення на користь вінницьких підприємців. Документ скасував апеляційний суд, задовольнивши тим самим апеляційну скаргу прокуратури.

— У своїх діях прокуратура керувалася Законом України «Про захист іноземних інвестицій в Україні» та угодою між Україною та Словацькою Республікою про сприяння та взаємний захист інвестицій, — каже прес-секретар прокуратури Вінниці Олена Ставицька. — Завдяки втручанню прокуратури вдалося захистити законні права та інтереси іноземних інвесторів на території України. Поновлення законних прав компанії сприятиме зміцненню авторитету держави, що має безпосереднє значення для розвитку її економіки та залучення потенційних інвесторів.

Вінницька область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.