Нинішню ситуацію у сфері охорони здоров’я інакше, як вибухонебезпечною назвати не можна — проблем назбиралося сила-силенна, а про їх розв’язання навіть не йдеться.
Особливе занепокоєння викликає епідеміологічна ситуація із захворюваністю на туберкульоз, який уже давно — за рамками визначення «хвороба бідних» і вийшов на вулиці.

ЦИФРА

Розпочну зі статистики. Згідно з отриманими у відповідь на мій запит даними епідемії туберкульозу в Україні кінця-краю досі нема. Так, у 2012 році на сухоти захворіло на 1,3% осіб більше, ніж 2011-го, тобто загалом минулоріч захворюваність становила 31 тисячу осіб.

Тим часом смертність від туберкульозу, за даними Держстату, вже другий рік поспіль — стала величина і можливість її зменшення цьогоріч фахівці навіть не розглядають.
І що за таких обставин робить МОЗ? Міністерство охорони здоров’я робить усе можливе для того, щоб... погіршити ситуацію.
По-перше, всупереч Конституції України скорочує наявну мережу протитуберкульозних диспансерів. Так, відповідні заклади закрито в Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях. Отож свого законного права на отримання життєво необхідного лікування були позбавлені 335 хворих — саме таку кількість хворих на сухоти могли вмістити у своїх стінах на стаціонарному лікуванні вже неіснуючі заклади.
По-друге, МОЗ у 2011—2012 роках не забезпечило ефективного використання коштів державного бюджету, виділених на виконання програми з профілактики та лікування захворювань на туберкульоз. Наслідок таких дій — кожен другий протитуберкульозний заклад не має достатньо коштів для забезпечення лікуванням усіх хворих на сухоти; 55% закладів первинної лікувально-профілактичної допомоги та 50% протитуберкульозних закладів не відповідають вимогам інфекційного контролю.
По-третє, МОЗ системно, з року в рік, м’яко кажучи, неефективно та часом не за цільовим призначенням використовує кошти як держбюджету, так і гуманітарної допомоги громадських організацій, призначених на виконання заходів з профілактики та лікування захворювання на туберкульоз. Так, у офіційному висновку Рахункової палати зазначено, що в 2012 році МОЗ закупило ліки за ціною у дев’ять разів вищою за ринкову. А регіональні лікарні минулоріч з вини МОЗ отримали вкрай необхідні препарати з недопустимою затримкою та ще й лише 60% від потреби.
А тепер — найцікавіше: попри те, що факти неефективної діяльності МОЗ та злочинної розтрати бюджетних коштів — очевидні, МОЗ такий стан справ офіційно заперечує: мовляв, у їхньому королівстві все відбувається за буквою закону.
І все б так і тривало далі — люди бідкалися щодо вкрай жахливого стану медицини, а посадовці Мінохорони здоров’я розповідали цілком протилежні казки, якби група народних депутатів від опозиційних фракцій не звернулася до Генерального прокурора України, голів СБУ та МВС і віце-прем’єр-міністра, відповідального за сферу охорони здоров’я, з вимогою провести невідкладну перевірку численних фактів порушення посадовцями МОЗ вимог чинного законодавства.
Результат таких дій не забарився — минулого місяця Міністерство внутрішніх справ порушило кримінальні провадження за численними фактами порушення Міністерством охорони здоров’я чинного законодавства. 
Про це МВС повідомило у відповідь на депутатське звернення народних депутатів від опозиції.
Так, Солом’янське районне управління МВС України в місті Києві відкрило кримінальне провадження за фактами неефективного використання МОЗ коштів держбюджету, виділених у 2011—2012 роках на виконання заходів з профілактики та лікування захворювань на туберкульоз, неналежного виконання МОЗ Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекцій та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.
Зокрема, МВС повідомило, що відомості щодо неправомірних дій службовців МОЗ були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а наприкінці березня цього року правоохоронці розпочали досудове розслідування в кримінальному провадженні фактів неправомірних дій службовців МОЗ щодо неефективного використання коштів держбюджету. Так, службовцям МОЗ інкримінують ст. 364 Кримінального кодексу України — зловживання владою або службовим становищем.
Чим закінчиться хід досудового розслідування всіх вище зазначених справ — обов’язково поінформую.
Павло ПЕТРЕНКО, народний депутат від фракції  «Батьківщина».