Коли Асоціація карикатуристів України оголосила «Новий світовий порядок» темою XІV Міжнародного конкурсу карикатур «Незалежність», я згадав, як за студентських часів викладач політології дошкуляв усім одним-єдиним питанням: «Економіка визначає політику чи політика економіку?» Після анексії Криму та війни на Донбасі, що вщент підкосили й без того не процвітаючу економіку України, це питання є для мене як ніколи актуальним. Тільки вже з новим присмаком. Присмаком крові та свинцю.

От вам і новий світовий порядок!

Переможцями конкурсу стали Іржи Слива з Чехії (І місце), киянин Ігор Лук’янченко (ІІ місце) та Валерій Момот з Дніпропетровська (ІІІ місце).

Особисто я віддав би лаври переможця дніпропетровському художнику, оскільки він якнайкраще висміяв місце України у світовій спільноті — під столом переговорів. Далі буде... І з точки зору економіки, і з точки зору політики!

Лауреатами конкурсу стали: Яніс Антоніадіс (Греція), Віктор Голуб (Україна), Олег Дергачов (Канада), Жао Юнь Шайн (Китай), Анатолій Станкулов (Болгарія), Олексій Кустовський (Україна), Павел Константин (Румунія) та Пилип Марущак (Україна).

Спеціальні нагороди: Анатолій Гайно (Україна) — Почесна грамота Національної спілки журналістів України; Олександр Дубовський (Україна) — Почесна грамота Національної спілки художників України та Диплом імені Юрія Кособукіна; Сергій Семендяєв (Україна) — Диплом журналу «Крокодил плюс», Георгій Майоренко (Україна) — заохочувальний приз; Іштван Келемен (Угорщина) та Франк Хоффман (Німеччина) — Диплом Асоціації карикатуристів.

З роботами «Нового світового порядку» можна ознайомитись у галереї Торгівельно-розважального комплексу «Більшовик» (район метро «Шулявська»), який є постійним і надійним спонсором Міжнародного конкурсу карикатур «Незалежність».

Іржи Слива. І місце.

Ігор Лук’янченко. ІІ місце.

 

Валерій Момот. ІІІ місце.

Северин Вишенька, небайдужий до карикатури.