За кілька годин до початку акції «Вставай, Україно!» в Донецьку представники міліції зібрали місцевих журналістів, щоб роздати світловідбивні жилети жовтого кольору. Така деталь одягу, впевнені правоохоронці, дасть змогу відрізнити в натовпі працівника мас-медіа та швидко надати допомогу. Рішення було прийнято після резонансних подій у Києві, де під час мітингу опозиції побили журналістів.
«Хочу кілька слів сказати про наше ноу-хау, яке ми вирішили вам запропонувати. Наголошую — запропонувати, — зазначив начальник управління громадської безпеки ГУМВС України в Донецькій області Євген Юханов. — По-перше, ми бачитимемо вас серед мітингувальників. Крім того, якщо вам знадобиться правова допомога з боку правоохоронців, буде зручно і швидко підійти до вас та виявити сприяння. Ми готові гарантувати вам повну безпеку і надати співробітників міліції, які супроводжуватимуть вас».
Кількість співробітників, задіяних в охороні журналістів, начальник управління не назвав, зазначивши, що вони виходитимуть із оперативної обстановки. За словами Євгена Юханова, рішення про розпізнавальні жилети та охорону для працівників медіа було прийнято у зв’язку з масштабністю акції.
У п’ятницю зранку на площі біля пам’ятника Шевченку в Донецьку стояли намети із символікою партій «УДАР», «Батьківщина» та «Свобода». Із гучномовця лунали пісні, які перемежовувалися закликами взяти участь в акції. Організатори подавали заявку на проведення мітингу на площі біля ОДА, але на це саме місце претендував найбільший у місті виробник морозива, який влаштовував свято для дітей. Перевагу надали підростаючому поколінню, а опозиціонери розташувалися поруч.
 
Донецьк.