Суспільство живе очікуванням позитивних результатів президентських реформ, а отже, цілком підтримує цей стратегічний курс Президента України. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Рибак у п’ятницю під час зустрічі з представниками місцевих органів влади і органів місцевого самоврядування Чернігівської області.

«При цьому вперше за роки незалежності три гілки влади — Президент, Кабінет Міністрів та Верховна Рада — діють узгоджено та готові нести відповідальність перед суспільством за долю реформ, — заявив В. Рибак. — Отже, у країні склалася загальносуспільна синергія на підтримку та втілення в життя реформ».

За словами керівника парламенту, під час нинішньої робочої поїздки він побачив приклади реалізації економічних і соціальних реформ: і на автозаводі, і в реабілітаційному центрі вирішуються надзвичайно важливі питання повсякденного життя.

«Представницька влада має перша бачити проблеми, які заважають просуванню вперед, перша знайти разом із громадянами шляхи їх розв’язання і подолання», — сказав В. Рибак. Він підкреслив, що владі на місцях «треба побачити чітку та реальну картину економічного стану територій, їх інвестиційного потенціалу, проблем, потреб, стратегічних пріоритетів регіонального розвитку».

Голова Верховної Ради закликав представників органів місцевої влади, незалежно від партійності та політичних уподобань, зосередитись на конкретних справах, на реформах, ініційованих Президентом України. «Ми повинні здійснити 21 реформу у різних галузях та сферах життєдіяльності. І ці реформи мають працювати на людей і для людей. Це аксіома», — сказав він.

Водночас В. Рибак висловив думку, що в роботі парламенту вузькопартійні міркування починають поступатися перед справжньою парламентською роботою. За його словами, нині «намітилися нові настрої та тенденції в роботі парламенту», і «з кожним днем це усвідомлюють все більше наших колег-законодавців як з більшості, так і з опозиції». «Злагоджена робота Верховної Ради протягом останніх тижнів — багато в чому від’ємний результат піврічного досвіду протистояння, його очевидної безрезультатності та достатньо різкої реакції виборців на парламентський безлад», — зазначив В. Рибак.

Керівник парламенту повідомив, що з початку роботи другої сесії прийнято понад 200 законодавчих актів, знайдено порозуміння з таких непростих та нагальних питань, як боротьба з корупцією, євроінтеграція, соціальний захист громадян; проведено чотири парламентські слухання з гострих питань; з парламентської трибуни було озвучено понад 600 запитів народних депутатів до органів державної влади та посадових осіб.

В. Рибак нагадав, що постійно закликає колег-парламентаріїв до порозуміння, до вміння почути один одного. «Майбутнє країни вимагає від політиків піднятися над партійними й особистими інтересами і покласти в основу своєї діяльності забезпечення потреб українського народу», — заявив він, додавши, що вже сьогодні є ознаки того, що депутати Верховної Ради нинішнього скликання від усіх політичних сил починають усвідомлювати цю істину та діяти відповідно.

В. Рибак підкреслив, що нам сьогодні конче потрібен період стабільності, стабільності у розвитку. «Об’єднання країни навколо цієї мети починається на рівні місцевої влади і місцевого самоврядування. Діалог, а не конфлікти і сутички, забезпечує позитивний та стабільний розвиток. Отже, з вас починається стабільність у регіоні, з вас починається єдність країни», — зазначив він.

В. Рибак нагадав, що нині у країні відбувається широке громадське обговорення Концепції реформування місцевого самоврядування, яку ініціював Президент Віктор Янукович. «Президент України виступає за децентралізацію владних повноважень та ефективний розвиток територіальних громад у контексті виконання Україною Європейської хартії місцевого самоврядування задля ефективної інтеграції нашої держави до Європейського співтовариства. Президентська концепція — одна з найважливіших ланок у ланцюзі європейської інтеграції та загальної стратегії розвитку держави на шляху до Європейського Союзу. Від успіху президентської реформи місцевого самоврядування залежатиме успіх модернізаційних змін та створення сучасної, конкурентоспроможної України», — наголосив керівник парламенту.

Водночас він зазначив, що для досягнення цієї мети необхідна злагоджена робота Президента, уряду, парламенту, місцевих органів влади, громадянського суспільства.

За словами В. Рибака, в Україні має відбутися ефективна децентралізація управління і фінансової системи, запроваджено бюджетний федералізм.

Голова Верховної Ради також повідомив, що в Національному плані дій на 2013 рік Президент визначив як пріоритетне завдання розробку та внесення на розгляд парламенту проектів законів про право територіальних громад на об’єднання та про співробітництво територіальних громад.

Важливим чинником успішного втілення започаткованих реформ В. Рибак назвав повернення довіри громадян до владних інститутів та питання кадрового забезпечення місцевої влади. «Надання послуг населенню, організаційні й виконавчі функції мають здійснювати посадовці, яким довіряють і які користуються авторитетом у людей, відповідальні менеджери, які вміють знаходити правильні рішення», — сказав він.

Звертаючись до представників місцевої влади, В. Рибак запропонував їм здійснити аналіз державних та місцевих цільових програм, визначитися з можливостями фінансування та акумулювати матеріально-фінансові ресурси на тих напрямах, які є найбільш актуальними для певної громади.

* * *

Під час робочої поїздки на Чернігівщину Голова Верховної Ради В. Рибак ознайомився з роботою ПрАТ «Чернігівський автозавод» та поспілкувався з його працівниками і керівництвом. Це підприємство, що входить до корпорації «Еталон», нині виробляє міські та міжміські автобуси, а також освоїло виробництво тролейбусів.

Оглянувши зразки продукції чернігівських автозаводчан, глава парламенту дав їм високу оцінку та особливо відзначив машинобудівників за дедалі більший відсоток використання комплектуючих майже 200 вітчизняних виробників.

Під час спілкування заводчани піднімали питання й про гострі проблеми галузі. Як зазначив президент корпорації «Еталон» Володимир Бутко, нині в Україні експлуатується близько 25 тисяч застарілих автобусів та практично в усіх українських містах назріла необхідність заміни комунального транспорту, що вже виробив свій ресурс. Однак оновлюють його здебільшого дешевим уживаним електротранспортом закордонного виробництва, але така техніка за 3—4 роки вже потребує значного ремонту.

Отже, має реально запрацювати «Державна програма розвитку міського електротранспорту на 2007—2015 роки». «Нам треба закласти до бюджету 2014 року відповідні кошти, щоб ці красиві автобуси, тролейбуси перевозили школярів, міських та сільських жителів», — зазначив В. Рибак. — Самостійно органи місцевого самоврядування не потягнуть ці фінанси, тож хоч би як нам було важко, а на 2014 рік треба вирішити питання відповідних субвенцій, щоб допомогти їм із розв’язанням транспортної проблеми». Як наголосив Голова Верховної Ради під час брифінгу на Чернігівському автозаводі, держава потребує нових стандартів у створенні робочих місць, виплаті зарплат, соціальній підтримці населення. І в цьому зв’язку три гілки влади повинні енергійно працювати, щоб люди відчували щороку реальне поліпшення в їхньому житті.

Глава парламенту також відвідав Центр медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження» та взяв участь у церемонії відкриття спального корпусу. Як повідомив керівник останнього, кандидат медичних наук, заслужений лікар України Василь Пасічник, тепер заклад матиме 60 ліжко-місць для істотного оздоровлення юних пацієнтів з органічними ураженнями центральної нервової системи та іншими захворюваннями, що призводять до соціальної дезадаптації. В. Рибак вручив дітям з обмеженими можливостями подарунки, а закладу — комп’ютер.

* * *

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак констатував, що Конституційний Суд своїм рішенням щодо виборів у Києві не призначав їхню дату, а трактував законодавство. Зокрема, визначивши, що вибори у столиці повинні відбуватися в останню неділю жовтня 2015 року.

Про це В. Рибак сказав, відповідаючи на запитання журналістів. До того ж керівник парламенту зауважив, що призначення дати виборів — «це не місія Конституційного Суду».

За словами В. Рибака, щодо виборів, які відбулися у 2010 році в Києві і Тернополі, то наступні вибори в цих містах повинні відбутися у 2015 році. «Конституційний Суд лише розтлумачив ситуацію, а не призначав дату виборів», — зазначив В. Рибак.

На уточнююче запитання щодо проектів постанов про проведення у столиці позачергових виборів міської ради, керівник парламенту нагадав, що вже виносив такі пропозиції на розгляд, але вони не знаходили підтримки в сесійній залі.

Голова Верховної Ради не відкидає того, що поставить таку пропозицію на розгляд депутатів, але його власна думка залишиться незмінна.

Прес-служба Верховної Ради.

Дослівно

Володимир РИБАК:

 

«Я звернувся до керівництва уряду, щоб якомога швидше до Верховної Ради України було подано законопроект «Про об’єднання територіальних громад». Цей документ вкрай необхідний вам для вирішення територіальних питань».

Валерій Купцов — голова правління корпорації «Еталон», Володимир Рибак — Голова Верховної Ради, Володимир Бутко — президент корпорації «Еталон», Валентин Зайчук — керівник апарату Верховної Ради, Володимир Хоменко — голова ОДА під час відвідання ПрАТ «Чернігівський автозавод».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.