Мешканці Каховського, Цюрупинського та Голопристанського районів Херсонщини сумно жартують, що копанка в них під кожним селом. Тільки на відміну від донецьких та луганських, у Таврії тисячами тонн нелегально видобувають не «чорне золото», а звичайнісінький пісок. Дармовий будматеріал з Олешківської пустелі в ціні, тому стихійні кар’єри розростаються щодня, поглинаючи ґрунтові дороги та ліси, а подекуди вже підбираються й до селянських садиб. Їх власники та екологи завалили скаргами облдержадміністрацію та райради з прокуратурою. Та через те, що пісок продовжують вигрібати екскаваторами, жителі роблять висновок: оскільки піщана мафія орудує безкарно, у неї є надійний «дах», і найпевніше, у міліції. Міліція про ці звинувачення знає, та в неї свої пояснення.

— Лише нинішнього року за фактами незаконного видобування піску ми порушили 29 кримінальних проваджень, але тільки двом особам оголосили про підозру, ще сім справ — на початковій стадії. Решту просто закрили, — коментує начальник штабу обласного управління МВС полковник Олексій Соловей. — Причина — недосконалість вітчизняного законодавства. Адже у статті 240 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за порушення правил охорони надр та незаконне видобування корисних копалин, йдеться лише про корисні копалини з родовищ загальнодержавного значення. А якщо пісок вигрібають зі стихійних кар’єрів поза межами цих родовищ, то він перетворюється на корисні копалини місцевого значення. І це означає, що він не є предметом злочину!

Коли суди закрили кілька справ саме з цієї причини, правоохоронці Херсонщини зрозуміли, що самотужки гордієвого вузла не розрублять. Тому готують звернення до МВС України, щоб відомство, у свою чергу, звернулося до Верховної Ради та ініціювало внесення змін до згаданої статті, «зрівнявши у правах» весь пісок, який у нас є. Бо виходить нісенітниця: в одному місці копати не можна, бо то родовище державного значення, а за крок від його меж тягни, скільки хочеш, бо той будматеріал уже «місцевий», а тому нічого не вартий.

Та скільки часу займе коригування законодавства, правоохоронці не знають, як не знають цього й мешканці сіл та селищ поруч із підпільними копанками. Втім, селянам однаково, через що влада не спроможна покласти край незаконному видобуванню піску. Вони на власні очі бачать наслідки такого варварського знущання над природою і роблять висновки: нова влада нічим не краща від старої, якщо не зупиняє злочинців.

Херсон.

Цитата

«Незаконне видобування піску має дуже негативні наслідки для екології регіону. Крім того, Херсонщина втрачає свої багатства, але до бюджету не надходить жодної копійки».

З виступу голови Херсонської ОДА Андрія Путілова на засіданні облдержадміністрації.

ФАКТ

При Херсонській облдержадміністрації створили робочу групу, яка займатиметься перевіркою підприємств, що спеціалізуються на видобутку та реалізації корисних копалин.

Мал.Олексія КУСТОВСЬКОГО.