Динаміка внутрішнього попиту після помірної активізації у період травневих свят уповільниться під впливом низької купівельної спроможності споживачів, сезонних особливостей і монетарних обмежень, зумовлених потребою сповільнити динаміку грошових агрегатів. Низькому інфляційному результату місяця сприятиме задовільна пропозиція продовольчих товарів, які роблять найбільший внесок в індекс споживчих цін, і низька порівняльна база минулого року (дефляція).

Бензин високооктановий — середня вартість літра А-95 (тут і надалі лише про середні ціни і тарифи) залишиться на рівні травня, літр дизпального подорожчає на 20—30 копійок.

Одразу скажу, що незначна переоцінка вартості пального в попередньому прогнозі була зумовлена зіставленням багатьох чинників, серед яких, як здавалося, мали б переважати курсові та фіскальні. Поза тим потужний вплив низхідних європейських цін на пальне виявився вирішальним.

Законодавчих сюрпризів (у вигляді підняття удвічі акцизів на пальне), на мою думку, в червні очікувати не варто.

Борошно — залишиться у цінах травня.

Після висхідної корекції у травні, вартість борошна стабілізується на умовно високому рівні.

Хліб — подорожчає на 1—1,5 відсотка.

Я вважаю, що ціновий тренд на початку літа виявиться інерційним (після подорожчання навесні внаслідок зростання цін на зерно) і виправданим (собівартість продукції здебільшого підвищиться через зростання заробітних плат). Окрім того, пекарі відчують менш прискіпливу увагу за організацією виробництва і торгівлі з боку контрольних органів.

Крупи — залишаться у цінах травня.

Попит на круп’яну продукцію помітно знизиться, а пропозиція лишатиметься у цілком прийнятних обсягах для його цілковитого задоволення.

Овочі — подешевшають на 5—8 відсотків, фрукти — залишаться у цінах травня.

Ціни на овочі почали падати під тиском парникової продукції вже у травні. У червні падіння цін не зупинить ані зміщений у часі період консервації, ані бажання господарств компенсувати затрати на підготовку вирощеного до продажу. На фруктовому ринку дешевше не буде через значну присутність імпортного товару. Ціни на овочі та картоплю виявляться значно нижчі, ніж були о цій порі минулого року.

Молоко, молокопродукти — здешевлення на 3—5 відсотків.

На мою думку, виробництво зростатиме швидше, ніж скорочуватиметься імпорт продукції з незбираного молока.

М’ясо, м’ясо-продукти: свинина залишиться у цінах травня, ЯловиЧина (1 кг) — подорожчає на 3—5 гривень, птицЯ (домашня) — залишиться у цінах травня.

Я думаю, ціни на свинину засвідчать брак поставок з Бразилії. Це унеможливить здешевлення, яке спостерігалося навесні. Подорожчання яловичини обумовлять здебільшого цінники приватного сектора.

Олія — залишиться у цінах травня.

Задовільна пропозиція і стабільний попит дають змогу і виробникам, і торговельним мережам нарощувати обсяги продажів за рахунок обороту, а не підняття цін.

Цукор — подорожчання 1 кг солодкого піску на 3—5 гривень.

Я схиляюся до того, що цукор поступово додаватиме у цінах на хвилі зростання попиту на нього в період всенародної консервації, оскільки це випробуваний метод для цукрозаводів компенсувати втрати від скорочення посівних площ цукрових буряків та експортних обмежень.

Алкоголь: подорожчання пляшки горІлки (0,5 л) на 1—5 гривень, пляшки натурального вина (0,7 л) — на 5—8 гривень, пива — на 1—3 гривні.

Я виходжу з того, що законопроект Міністерства доходів і зборів, який ініціює перегляд акцизних зборів на алкогольні вироби і спирт, не матиме заперечень у законодавців, тим паче, що він передбачає до 1,7 мільярда гривень додаткових доходів.

Ліки — залишаться у цінах травня.

Економічних передумов для підняття цін на фармакологічну продукцію в мережах аптек немає. З другого боку, влада й надалі контролюватиме ціноутворення на цьому ринку.

Житлово-комунальні послуги — залишаться на рівні травня.

Тарифи на електроенергію і природний газ для населення, на мій погляд, не підвищать, хоча до того вже готуються. Нагадаю, у травні Нацкомісія з регулювання електроенергетики одержала повноваження здійснювати це без погодження з урядом.

ТранспортнІ послуги — подорожчання на 1—3 відсотки.

Висхідний ціновий тренд забезпечать комунальний автотранспорт і залізниця, а вагомим спонукальним чинником до перегляду тарифів стане підвищений попит у відпускний період.

Туристичні послуги — подорожчають на 8—10 відсотків.

Щоправда, і це не межа, оскільки місяць знаменує початок активного курортного сезону. Зросте попит на туристичні тури до Туреччини, Єгипту, на Європейський континент, будинки відпочинку та санаторії Кримського узбережжя.

 

Безготівковий курс — 8,10 грн./$, готІвковий — 8,12 грн./$.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Чи не найпотужнішим антиінфляційним чинником залишаються мізерні доходи споживачів. Попри бравурні заяви деяких урядових очільників, украй низький рівень офіційної заробітної платні уже стоїть на заваді економічного розвитку країни. За даними МОП, середня заробітна плата в країні становить 213 доларів США, що значно менше, ніж у Білорусі (395 доларів) і навіть у Китаї з його надмірно дешевою робочою силою (356 доларів). З іншими країнами нас годі й порівнювати. В Польщі середній розмір заробітної плати — 929 доларів, у Словенії — 965, у Чехії — 1100 тощо.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Червень на валютному ринку пройде без будь-яких сюрпризів, попит на інвалюту буде млявий, а коливання на міжбанківському ринку матимуть ситуативний характер. Девальвувати гривню невигідно, оскільки це потягне за собою не лише здорожчання газу, а й боргів.

 

Віктор ГРИНЕВИЧ.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Поза сумнівом, на сьогодні локомотивом економічного розвитку є сільське господарство, яке показало за чотири місяці приріст у 5,1 відсотка. Воно забезпечує належну пропозицію на ринку продовольства. Виходячи з цього, зміни до держбюджету-2013, які декларувалися під час його прийняття, мають сприяти потенціалу аграрного сектора, який спроможний мати коопераційний і синергетичний ефекти в таких секторах економіки, як машинобудування, будівництво, харчова та хімічна промисловості...