Найбільш резонансною подією на споживчому ринку Донецької області протягом останніх місяців став конфлікт навколо так званого соціального хліба. Найбільший виробник регіону — холдинг «Золотий урожай» — заявив про те, що влада не дотримується своїх обіцянок: не виділяє із Аграрного фонду борошно за фіксованими низькими цінами. Хлібопекарі пригрозили припинити виробництво соціальних сортів, ціни на які регулюються. На голодному пайку, втім, холдинг перебував недовго: влада й бізнес знайшли спільну мову, і покупці знову побачили на прилавках хліб за звичною ціною. А тим часом буханки й батони «несоціальних» сортів з початку року подорожчали на 20—40 копійок.
Цей приклад виявив тенденцію ринку: поки на одну групу товарів діють обмеження та державне регулювання цін, вартість аналогічних «нерегульованих» продуктів зростає. Виробники намагаються компенсувати збитки, і зрештою за все платить покупець.
Рівень цін на ринку в травні не в останню чергу сформувала... погода. Спека сприяла визріванню ранніх овочів і ягід. Ціни на капусту, молоду картоплю, огірки за лічені дні впали вдвічі. А полуницею виявилися заваленими прилавки всіх ринків: ягоду можна купити за 15 гривень. Разом з тим трохи подорожчало, порівняно з минулими місяцями, м’ясо: яловичина — через загальний дефіцит цього виду м’яса, свинина — через настання сезону шашликів. Залишаються незмінними ціни на птицю. Причому деякі супермаркети, вловивши побажання покупців, стали відводити цілі полиці під птицю та м’ясо «із села». За ціною такий продукт, як правило, у півтора разу дорожчий за масове виробництво, проте знаходить свого покупця.
Заощадити час від часу можна, відвідуючи передсвяткові ярмарки. На останньому, який відбувся у центрі Донецька на початку травня, м’ясні, молочні, кондитерські та хлібобулочні вироби представляли півсотні сільськогосподарських та переробних підприємств. Проте в будні масової присутності дрібних продавців із села в обласному центрі не спостерігається — через невисокий відсоток сільських виробників у промисловому регіоні.
Ціни в Донецьку: молоко (за 1 л) — 9 грн.; сир (за 1 кг) — 45 грн.; масло вершкове (за 1 кг) — 70 грн.; свинина (за 1 кг) — 60—65 грн.; яловичина (за 1 кг) — 70 грн.; яйце куряче (за 1 десяток) — 7—10 грн.; картопля молода (за 1 кг) — 12 грн.; цибуля (за 1 кг) — 4 грн.; капуста (за 1 кг) — 5 грн.; огірки (за 1 кг) — 8—10 грн.; рис (за 1 кг) — 10 грн.; гречка (за 1 кг) — 9 грн.
Вл. інф.