Відповідь на цей виклик шукають спільними зусиллями науковці і практики Тернополя
Чого чекати підприємницьким структурам від об’єднання митно-податкових відомств і створення на їхній базі Міністерства доходів і зборів України? Чи посилиться тиск на сумлінних платників податків і далі комфортно почуватимуться ті, хто в «тіні»? Що отримає регіон від такого злиття, якщо доходи й надалі концентруватимуться в центрі, а великих платників податків обслуговуватимуть у Києві? Чому практично недоступна інформація про те, як використовують кошти, що сплачують до бюджету? Ці та інші питання стали предметом обговорення під час круглого столу «Міністерство доходів і зборів України — надійний партнер для бізнесу», що відбувся в Євростудіях Тернопільського національного економічного університету з ініціативи його ректора, доктора економічних наук, професора Андрія Крисоватого.
Судячи з розмови, у якій взяли участь керівники новоствореного відомства і його підрозділів, представники влади, бізнесу, громадських організацій, науковці, слід було б наприкінці теми поставити знак питання.
Виконувач обов’язків начальника головного управління Міндоходів у Тернопільській області Олександр Вітрук і його колеги запевняли, що бізнес тільки виграє від концентрації доходів і зборів в одних руках: спроститься процедура отримання адміністративних послуг, поліпшиться якість податкового та митного сервісу, скоротиться час на обслуговування, прийняття рішень, знизиться рівень бюрократії, корупції тощо. Водночас деякі учасники круглого столу висловлювали побоювання щодо такої концентрації влади в руках, за словами керівника будівельної фірми «Тернопільбуд» Василя Лила, «одного монстра». Він, зокрема, сказав: «Бізнес боїться ризиків, які можуть виникнути. Потрібно законодавчо все обґрунтувати. Хочемо чітких, прозорих законів. Щоб податки платили всі, бо ще багато хто працює в «тіні».
Голові правління, гендиректору ПАТ «Оріон» Ярославу Карпику, який очолює Асоціацію платників податків в області, не раз доводилося ставати на захист її членів. Він визнає, що сперечатися з податківцями складно, але можливо. Головна їхня функція, на його думку, — роз’яснювати платникам податків усі важливі нюанси, а не відразу штрафувати і тягнути до суду. Голова територіального відділення Спілки аудиторів України Василь Тарас головним завданням нового відомства вважає створення умов для легальної роботи бізнесу: щоб ті, хто сьогодні працює в «тіні», самі захотіли вийти з неї. Він також підказав тему наступного круглого столу: «Як використовуються сплачені до бюджету кошти?». Особливо важливо простежити цей процес на місцевому рівні.
На думку заступника голови облдержадміністрації Василя Гецька, багато чого корисного вже зроблено. Як результат — більш як удвічі збільшилися надходження від малого бізнесу. Але не потрібно тиснути на тих, хто й так працює і справно платить податки, слід активніше працювати над детінізацією економіки. Відповідальність за тіньовий ринок праці — мінімальна. У першому кварталі в області, наприклад, виявили понад 400 нелегальних працівників, а надходження до місцевого бюджету від цього — аж 5,6 тисячі гривень. Планові перевірки справді скоротилися, але кількість позапланових зростає. Багато втрачає область від перереєстрації підприємств. Чим перекрити 55 мільйонів гривень, які мав обласний бюджет від спиртових підприємств, які тепер зареєстровані в Київській області?
Підбиваючи підсумки розмови, Андрій Крисоватий висловив впевненість, що вона була корисною для всіх учасників обговорення. «Важливо те, щоб на місцях бачили результативність реформ, які ініціюють нагорі. А наука допомагатиме в їх просуванні», — сказав він.
 
Тернопіль.
Фото автора.
Учасники круглого столу.