Футбол. Як відомо, попереду в нашої національної збірної — два матчі. У неділю на НСК «Олімпійський» вона проведе контрольну зустріч зі збірною Камеруну. А 7 червня в Подгориці зіграє відбірний матч ЧС-2014 з футболістами Чорногорії. Цим подіям і була присвячена прес-конференція наставника української команди Михайла Фоменка (на знімку), котра відбулася на тренувальній базі ФК «Динамо» (Київ) у Кончі-Заспі.

— У нашій групі спостерігається дуже складна ситуація і для нас, і для наших суперників, — сказав Михайло Іванович. — Напруга така, що кожен поєдинок, мов останній. Офіційний матч у Чорногорії проводимо, коли наш чемпіонат уже завершився...

У збірній багато представників «Динамо» і «Дніпра» — клубів, які не виконали завдання на сезон. Зрозуміло, це може позначитися на психології гравців. Тому наша мета — постаратися щось змінити.

— Цікаво, а хто з воротарів перебуває нині в кращому психологічному стані?

— Мені важко щось стверджувати, бо встигли тільки привітатися, а спілкування ще попереду. Подивимося на них на тренуваннях, потім проведемо індивідуальні бесіди. На це запитання відповім тільки перед матчем із Чорногорією.

— Девич травмований. Хто ще випав із числа кандидатів? А, можливо, комусь вдалося відновитися після травм?

— Повернулися до лав збірної кияни Гармаш і Безус. Але Гармаш зазнав дуже складного ушкодження і ще не готовий на 100 відсотків. Він тренується, але грає поки що у безконтактний футбол...

На жаль, через травму випав Мандзюк. Усі інші — в нормі. У контрольній грі з камерунцями подивимося, хто в якому функціональному стані перебуває, після чого зробимо висновки і предметніше готуватимемося до матчу із Чорногорією.

— А як справи в динамівців Селіна та Безуса?

— Роман хоч і в основній групі, але відновив тренуватися лише тиждень тому. Для досягнення необхідних кондицій йому потрібен час. Щодо Селіна, то в нього не дуже серйозна травма.

— Який мікроклімат у збірній? Свого часу ви грали в чудовій команді «Динамо» (Київ). Чи запозичаєте що-небудь із навчально-тренувального процесу того славного колективу?

— Часи змінюються, і футбол також. Підвищилася швидкість мислення. Нині багато що вирішує характер. Без нього футболісту не домогтися висот.

Щодо мікроклімату, то ліпше запитати у хлопців. З нашого боку немає жодних претензій до ставлення футболістів до роботи, їхніх взаємин.

— З’явилися нові імена. Наприклад, Дедечко...

— Він один із багатьох, до кого ми придивляємося. Я вже наголошував: у нас немає часу, щоб кардинально щось змінювати. Стоїть складне завдання виходу на чемпіонат світу, яке ми намагаємося вирішити. Тому ситуація така, що не можемо викликати групу новачків, викликаємо тільки одного-двох. А про перспективи Дениса говорити зарано. Однак і надалі збираємося запрошувати нових хлопців, щоб краще вивчати їхній потенціал.

— Збірна України лічені рази зустрічалася з африканськими командами. Що знаєте про збірну Камеруну?

— Практично всі футболісти цієї команди виступають в європейських клубах. Якщо не помиляюся, то найбільше представництво — з чемпіонату Франції. Кілька осіб виступає в Іспанії. Ви, мабуть, неодноразово бачили цю команду на чемпіонатах світу, на Кубку Африки. Якщо виконавці пройшли школу європейського футболу, то їхній рівень дуже високий. Камерун — не виключення.

— У таборі збірної помічено Степаненка, дискваліфікованого на дві зустрічі. Його викликали, щоб підтримати морально?

— Ви ставили запитання щодо мікроклімату в збірній, от ми і намагаємося підтримати футболістів. Не хочемо, щоб Тарас випадав з тренувального процесу і втрачав зв’язок з партнерами по національній команді.

— Чи можна сказати, що колективи Камеруну і Чорногорії діють у схожому стилі?

— Стиль у них різний. З Камеруном зустрічаємося заради ігрової практики, щоб не було простою перед офіційним матчем. Камерунці, як вже зазначалося, переважно представляють французький чемпіонат. Вони здатні серйозно позмагатися в плані фізичної підготовки навіть з представниками англійської Прем’єр-ліги. Потужна команда...

Фото Павла КУБАНОВА.