У райцентрі Іванівка на Херсонщині понад вісімсот місцевих жителів зібралися на мітинг з вимогами до правоохоронців покарати групу курдської молоді за напади на своїх українських ровесників. Чашу терпіння громади переповнила історія у селищному кафе «Апельсин», де кілька курдів позбиткувалися над хлопцем з селянської родини. Спочатку його вдарили пляшкою по голові й звалили на підлогу, потім мало не до смерті гамселили ногами. Рідні потерпілого повідомили міліції про його побиття. Та коли побачили, що й після цього учасники нападу спокійно гуляють райцентром і насміхаються над побитим, запевняючи всіх у своїй безкарності, Іванівка вибухнула обуренням.
На мітингу люди наводили з десяток прикладів подібних нападів за участю курдів, котрих міліція чомусь не відправила на лаву підсудних. Акцію протесту (з легкої руки регіональної Інтернет-спільноти її уже охрестили «антикурдським повстанням») підтримали і депутати Іванівської районної ради. Обговоривши цю болючу для виборців тему на сесії, вони також висунули міліції вимогу жорстко реагувати на злочини, що можуть спровокувати відчутне зростання ксенофобських настроїв у окремо взятому населеному пункті.
У Іванівці проживають всього півтора десятка курдських родин з числа економічних біженців, що промишляють переважно дрібною торгівлею, скотарством та городництвом. Представники цієї невеликої етнічної групи визнають, що бійки поміж українськими та курдськими хлопцями трапляються. Але просять не шукати в них расистського підтексту — адже сільська молодь в усі часи і за дівчат не проти побитися, і фізичну силу у бійках навкулачки продемонструвати. Тож ксенофобські мотиви у відверто хуліганських витівках, на їхнє переконання, відсутні.
Та не можна не погодитися з учасниками акції протесту в тому, що місцеві правоохоронці на такі бійки дивляться крізь пальці і не вживають належних заходів для покарання надто агресивних «рукопашників» як з числа українців, так і курдів. Адже патрульна постова служба після серії скорочень у глибинці перетворюється на фікцію. Та що там казати про ППС, коли в тій же Іванівці внаслідок «оптимізації» системи МВС навіть закрили районний відділ міліції, і тепер територію обслуговує Нижньосірогозький міжрайонний відділ внутрішніх справ. А з Іванівки до Нижніх Сірогоз не близький світ.
Херсонська область.
Мітинг проти бездіяльності міліції та актів насилля з боку курдської молоді в райцентрі Іванівка на Херсонщині.
Фото Анатолія ЯЇЦЬКОГО.