Слідче управління УМВС Херсонщини розпочало кримінальне провадження за фактами передачі сиріт з інтернатів та дитбудинків у окупованому Криму родинам з РФ. При цьому хлопців та дівчат, які є громадянами України, про їх згоду до переїзду ніхто не запитує. А це грубе порушення і їхніх прав, і міжнародного законодавства.
Правоохоронцям відома інформація щонайменше про сім подібних випадків, оприлюднена в наших та російських ЗМІ. Але потрібні докази, тому слідство спрямувало до Міносвіти України запити про кількість та особисті дані вихованців кримських інтернатів, доповнюють у секторі зв’язків з громадськістю обласного управління МВС. Далі такі запити отримають і чиновники самопроголошеної «влади» півострова. Херсонських слідчих, звісно, вони там не чекають і на співробітництво з ними не йдуть, утім збирання доказів це аж ніяк не зупиняє.
Згідно зі статтею 169 КК України незаконна посередницька діяльність або інші незаконні дії, передача під опіку чи всиновлення групою осіб з використанням службового становища караються ув’язненням на строк від двох до п’яти років.
Вл. інф.