Таку думку під час учорашньої зустрічі з віце-президентом Європейського парламенту Яцеком Протасєвичем висловив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак (на знімку).
У ході зустрічі сторони обговорили питання взаємодії України з Європейським парламентом, спрощення візового режиму та міжпарламентської співпраці.
Голова Верховної Ради України наголосив на надзвичайній важливості взаємодії з Європейським парламентом з ключових питань порядку денного Україна—ЄС, зокрема у частині підготовки до підписання Угоди про асоціацію. Він підкреслив, що Україна усвідомлює значення позиції Європарламенту «у контексті оцінки ЄС окремих внутрішньополітичних процесів у нашій державі», а також у питанні підписання і ратифікації Угоди про асоціацію.
В. Рибак зазначив, що з наближенням терміну підписання угоди на Вільнюському саміті у листопаді цього року питання реалізації очікуваних реформ набувають додаткової актуальності і є темою регулярних дискусій у Європарламенті.
Керівник парламенту України високо оцінив позицію депутатів Європарламенту щодо необхідності підписання угоди, їхні конструктивні коментарі і рекомендації в рамках розгляду «українського питання» під час нещодавніх засідань Комітету Європарламенту у закордонних справах у Страсбурзі. «Ми розраховуємо на максимально широке тимчасове застосування угоди, яке не обмежуватиметься лише торговельно-економічною сферою», — сказав він, зазначивши, що українська сторона усвідомлює, що «така сфера тимчасового застосування буде визначатися країнами-членами та інститутами ЄС під час внутрішніх консультацій, виходячи з положень Лісабонського договору».
На переконання В. Рибака, цієї мети можна досягти. «Нам вдалося розблокувати Верховну Раду і повернутися до нормальної роботи, об’єднавшись навколо європейського вибору України», — сказав він. За його словами, парламентські політичні сили, усвідомлюючи важливість здійснення реформ у сфері виборчого законодавства, системі правосуддя тощо, докладають усіх зусиль до найскорішого виконання Верховною Радою України відповідних завдань з метою підписання Угоди про асоціацію у листопаді поточного року. У цьому контексті, зазначив він, українська сторона також створює максимально сприятливі умови для діяльності Місії уповноважених представників Європарламенту на чолі з А. Квасневським та П. Коксом.
Голова Верховної Ради, говорячи про подальше спрощення візового режиму між Україною та Європейським Союзом, відзначив важливість набуття чинності з 1 липня цього року Угодою про спрощення оформлення віз. На його думку, «ця подія стане важливим елементом наближення до ключової мети — запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України».
В. Рибак повідомив, що завдяки активній роботі уряду і парламенту ухвалені майже усі закони, необхідні для завершення першої фази Плану дій, зокрема, щодо реалізації державної антикорупційної політики і вдосконалення системи захисту персональних даних.
Голова Верховної Ради наголосив на важливості активізації міжпарламентського співробітництва з ключових питань відносин Україна—ЄС, зокрема, у контексті підписання і реалізації Угоди про асоціацію.
За його словами, уже сформована українська частина Комітету з парламентського співробітництва Україна-ЄС, залишилось лише визначити його керівництво.
В. Рибак також відзначив успішне проведення третьої сесії Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ у Брюсселі, яка, на його думку, є важливим елементом міжпарламентського співробітництва. «Ми зацікавлені у подальшому розвитку співробітництва з європейськими колегами в рамках діяльності Комітету з парламентського співробітництва між Україною і ЄС та ПА ЄВРОНЕСТ», — сказав він і додав, що саме на парламентаріїв покладається значна частина роботи з ухвалення національного законодавства та його адаптації до норм і стандартів ЄС. «Ми багата країна і прагнемо жити за європейськими стандартами, наші люди повинні і будуть жити набагато краще», — наголосив він.
В. Рибак заявив, що ключовою метою спільних зусиль має стати підписання і набуття чинності Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. «Наша взаємодія довела, що ми можемо плідно співпрацювати в атмосфері довіри та взаєморозуміння», — додав він.
Своєю чергою, Я. Протасєвич зазначив, що український парламент об’єднався навколо ідеї євроінтеграції. При цьому він високо оцінив роль Голови Верховної Ради України Володимира Рибака у цьому об’єднавчому процесі, зазначивши, що Європейський парламент послідовно підтримує Україну на шляху до євроінтеграції.
За словами Я. Протасєвича, залишилось кілька завдань, які необхідно виконати українському парламенту у цьому напрямі до початку Вільнюського саміту, серед яких — ухвалення змін до виборчого законодавства, нового закону про прокуратуру.
Своєю чергою, В. Рибак запевнив віце-президента Європейського парламенту, що необхідні закони будуть розглянуті і ухвалені на осінній сесії парламенту України у вересні. На його думку, ці документи мають бути підтримані конституційною більшістю. Щодо сумнівів у виконанні Україною своїх зобов’язань, що їх висловлюють деякі скептики, голова українського парламенту заявив, що «Президент України Віктор Янукович звик відповідати за свої слова, виконувати обіцяне і вимагає того ж від усіх гілок влади».
 
ФАКТ
 
У квітні поточного року створено міжфракційне депутатське об’єднання «Європейський вибір», до складу якого увійшли представники всіх політичних сил українського парламенту.
 
Прес-служба Верховної Ради.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.