Протягом 2013—2014 років на основних транзитних магістралях буде встановлено автоматичні пункти вагового контролю. Про це заявив прем’єр Микола Азаров під час ознайомлення з роботою першого такого пункту, що розташований на дорозі державного значення Київ—Чоп у Київській області.

«Це перша станція, тільки початок тієї роботи, яку ми запланували з обладнання основних транзитних магістралей протягом 2013-2014 років цілим комплексом засобів. Перш за все, системою зважування автомобілів», — сказав він та додав, що на законодавчому рівні буде передбачена сплата коштів у дорожній фонд за рух автошляхами перевантаженого транспорту.

При цьому глава уряду ще раз особисто переконався, що понад 80 відсотків великотоннажного автотранспорту рухається автострадами із перевищенням допустимого навантаження на вісь, що призводить до швидкого руйнування доріг. М. Азаров зазначив, що з власниками транспортних засобів, які перевозять вантажі з перевищенням норми, проведуть відповідну роз’яснювальну роботу. За його словами, Мінінфраструктури, Укравтодор та ДАІ вже визначили дислокацію ділянок, на яких відбуватиметься перевантаження автотранспорту, що рухається з порушенням вагових норм.

 

М. Азаров зазначив, що робота станції з вагового контролю є надзвичайно ефективною, оскільки вона дає змогу, не зупиняючи транспортний засіб, визначити його показники: швидкість, тоннажність, навантаження на вісь. «Я на власні очі переконався, що ця станція ефективна, вона дозволяє в режимі реального часу точно визначати всі параметри автомобілів», — цитує прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну.

ДО РЕЧІ

Зараз у Кодексі про адміністративні правопорушення за недотримання правил проїзду великовагових транспортних засобів передбачений штраф для водіїв у розмірі 510—680 грн., для суб’єктів господарської діяльності — 680—850 грн. Для порівняння, штрафи за аналогічні порушення в Угорщині — 9 830 грн., Польщі — 2 289—5 600 грн., Великобританії — до 60 000 грн.