В Інституті Горшеніна відбувся ІІ Національний експертний форум (НЕФ) «Україна-2013. Порядок денний». НЕФ — це комунікаційний майданчик, де зустрічаються політики, експерти, представники посольств та іноземних місій, аналітики й українські ЗМІ для обговорення перспектив розвитку України. Вчора, у рамках трьох панелей, присвячених внутрішній і міжнародній політиці України, а також реформуванню національної економіки, у дискусії взяли участь народні депутати, політологи, громадські й політичні діячі, а також представники іноземних місій.

На думку народного депутата від фракції Партії регіонів Ірини Бережної, співробітництво України і Митного союзу не суперечить євроінтеграції. Мало того, підписання Угоди важливе для Росії в плані виходу на європейські ринки. 

Крім того, І. Бережна вважає, що доля Юлії Тимошенко не може перешкодити євроінтеграції. «Доля однієї людини, яку потрібно вирішитии, не може бути перешкодою для 46 мільйонів людей на шляху до євроінтеграції», — наголосила вона.

Однак, на думку Віце-президента Європарламенту Яцека Протасєвича, Росія може створювати перешкоди для України на шляху євроінтеграції.

«У мене склалося таке гірке враження, що Україна для Російської Федерації є важливою для досягнення якогось проекту. ЄС має підозри, що РФ може використовувати всі можливі засоби для створення перешкод для євроінтеграції України», — сказав він. 

У свою чергу, посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський зазначив, що у разі відмови від інтеграції нашій країні не загрожують жодні економічні санкції.

«Ми не вимагаємо вашої «труби», не оголошуємо «сирних війн». Ми пропонуємо Україні нові можливості й не погрожуємо економічними санкціями. Якщо Україна відмовиться від інтеграції, Євросоюз виживе. Інша річ, чи піде це на користь Україні. 20 років незалежності — це велике досягнення. Чи зможе Україна зберегти свою незалежність? Про це треба думати», — сказав Ян Томбінський.

При цьому він нагадав про ті зобов’язання, які на себе взяла наша країна. За словами ж народного депутата від ПР Ганни Герман, евроінтеграційні питання є принциповими для влади, й вона працює над їх реалізацією. 

 

«Ми повинні увійти в коло країн, для яких важливий стандарт. Тому ми й намагаємося працювати в плані євроінтеграції. Для мене це принципові речі», — цитує Г. Герман «Лівий берег».